
Atat o fresca social-politica, cat mai ales un roman despre identitate, Turnul aduce in prim-plan evolutia lui Christian Hoffman, un Wilhelm Meister in traditia bildungsromanului german, fiu al unui reputat chirurg si aspirant el insusi la o cariera medicala. Inca adolescent la inceputul romanului, Christian se confrunta cu atitudinile opresive ale institutiilor statului — scoala, organizatia de tineret, armata —, care urmaresc, prin sanctiuni si propaganda, supunerea si colonizarea culturala a individului in numele Omului nou.
Marginalizat si izolat, Christian nu este insa singur: Turnul este populat de numeroase personaje, unele mai extravagante decat altele, si povesti intretesute pe fundalul ultimilor ani dinaintea caderii Zidului, care construiesc o perspectiva de ansamblu asupra vietii publice si private a clasei de mijloc intr-o Republica Democrata Germana aflata in declin, o tara in care trei generatii se indreapta — uneori involuntar, alteori cu nerabdare — spre tumultul Revolutiei din 1989, care, in cele din urma, va pune Turnul la pamant.
Uwe Tellkamp s-a nascut la Dresda in 1968. In timpul serviciului militar a fost comandant de tanc in Armata Nationala Populara si arestat pentru a fi refuzat sa inabuse o demonstratie in octombrie 1989. Considerat neloial fata de regim, lui Tellkamp i s-a refuzat dreptul de a urma Facultatea de Medicina, iar dupa caderea Zidului si-a continuat studiile la Leipzig, New York si Dresda, dupa care a practicat chirurgia la unitatea de primiri urgente a unui spital din Dresda. In 2004 a abandonat medicina si s-a dedicat scrisului.
Publicat in 2008, Turnul, al treilea sau roman, i-a adus Premiul Cartii Germane si, totodata, succesul national si international, fiind tradus in peste cincisprezece limbi.
Anul aparitiei: 2013
Numar pagini: 838
Format: 15,20 × 23,00 cm