Quantcast
Channel: LibrariaOnline.ro
Viewing all 56760 articles
Browse latest View live

Our Discovery Island Level 1 DVD

$
0
0
Our Discovery Island Level 1 DVD

Where learning is an adventure! Welcome to Our Discovery Island, a six-level primary series that engages children in 21st century learning. Children uncover clues and solve mysteries as they learn English. *Whole learner: Adventures on themed islands develop cognitive, emotional, and social skills. *Authenticity: Children are safe, absorbed and happy playing and practising in the online world *Repetition: Songs, chants, and games reinforce essential vocabulary and grammar practice *Motivation: Stories, characters, and activities engage learners.Our Discovery Island is a groundbreaking new course that makes learning English an exciting and engaging experience.

Series: Our Discovery Island
DVD-ROM: 1 pages
Publisher: Pearson Longman (January 5, 2012)
Language: English
ISBN-10: 1408238489
ISBN-13: 978-1408238486
Product Dimensions: 5.6 x 0.6 x 7.4 inches


Our Discovery Island Tropical Island Level 1 Flashcards

$
0
0
Our Discovery Island Tropical Island Level 1 Flashcards

Where learning is an unforgettable adventure! Welcome to Our Discovery Island, a six-level primary series that engages children in 21st century learning.Children uncover clues and solve mysteries as they learn English. *Whole learner: Adventures on themed islands develop cognitive, emotional, and social skills. *Authenticity: Children are safe, absorbed and happy playing and practising in the online game. *Repetition: Songs, chants, and games reinforce essential vocabulary and grammar practice. *Motivation: Stories, characters, and activities engage learners. Our Discovery Island is a groundbreaking new course that makes learning English an exciting and engaging experience.

Series: Our Discovery Island
Cards: 64 pages
Publisher: Pearson Longman (February 2, 2012)
Language: English
ISBN-10: 1408238497
ISBN-13: 978-1408238493
Product Dimensions: 5.8 x 0.8 x 8.4 inches

Asasinul Andres si lumea pe intelesul tuturor - Jonas Jonasson

$
0
0
Asasinul Andres si lumea pe intelesul tuturor - Jonas Jonasson

Un gangster, un receptioner si un vicar intra intr-un bar…

Johan Andersson, un barbat certat cu legea si cam betiv, se intovaraseste cu doua personaje cel putin la fel de pitoresti ca el. Receptionerul de la un hotel ieftin de la periferia Stockholmului si o fosta preoteasa cazuta in dizgratie ii propun mai multe scheme de afaceri care sa le rotunjeasca lor veniturile, fara prea multa bataie de cap.

Astfel, Johan Andersson, supranumit si Asasinul Anders, devine pe rand bataus platit, pastor al unei biserici cu metode putin spus neortodoxe, si, nici mai mult nici mai putin, Mos Craciun.
In cele din urma, eroii nostri par sa fi gasit echilibrul perfect intre a da si a lua de la viata atat cat trebuie pentru ca aceasta sa capete un sens.

“Asasinul Anders si lumea pe intelesul tuturor este o poveste de un comic nebun.” - The Times

“O aventura extrem de captivanta.” - Financial Times

“Jonas Jonasson este, fara indoiala, un geniu al comicului.” - express.co.uk

“Pentru aceasta carte, as fi putut alege un instructor auto care nu stie sa sofeze sau un economist care nu stie sa socoteasca. In schimb, am ales un preot care nu crede in Dumnezeu.” - Jonas Jonasson

Dupa o lunga cariera de jurnalist, consultant media si producator TV, Jonas Jonasson decide sa inceapa o noua viata. Lucreaza la un manuscris, vinde drepturile de autor unei edituri importante din Suedia si se muta apoi intr-un orasel de pe malul Lacului Lugano din Elvetia, la doar cativa metri de granita italiana. Manuscrisul devine un roman, Barbatul de 100 de ani care a sarit pe fereastra si a disparut si cunoaste un succes rasunator. In 2010 a fost cea mai bine vanduta carte din Suedia. Pana acum, s-a tradus in 45 de tari si s-a vandut in peste 10 milioane de exemplare. La Editura Trei a aparut in 2011. De asemenea, la Editura Trei a aparut, in 2015, si al doilea roman al sau, Analfabeta care stia sa socoteasca.

Nr. de pagini : 368
Anul aparitiei : 2017

Ia-ti adio de la certuri - Jamie Turndorf

$
0
0
Ia-ti adio de la certuri - Jamie Turndorf

Conceputa initial pentru a ajuta cuplurile casatorite sa isi solutioneze certurile cronice, cartea de fata prezinta principii si tehnici valabile pentru orice alt tip de relatie, inclusiv acelea dintre parinti si copii, dintre frati/surori, dintre prieteni, dintre colegi, dintre sefi si angajati.

Intrucat certurile survin ca urmare a neimplinirii unor nevoi sufletesti, dr. Jamie Turndorf identifica emotiile primare angajate in ciclul distrugator al disputelor si propune solutii simple si pragmatice pentru detensionarea situatiilor conflictuale si pentru rezolvarea echitabila si durabila a oricarei diferente de opinii.
Stilul prietenos, amuzant si constructiv al autoarei este sustinut de o indelungata experienta in solutionarea problemelor relationale si de o abilitate rara de a surprinde cauzele prime ale dificultatilor ce tulbura armonia legaturilor umane.

 

Dr. JAMIE TURNDORF


Cunoscuta de milioane de oameni drept „Dr. Love” („Dr. Dragoste”) datorita paginii sale web „AskDrLove.com”, primul site de sfaturi pe internet legate de relatii, lansat in 1996. Si-a incantat cititorii timp de trei decenii cu combinatia sa unica de expertiza, experienta si umor, condimentate cu talentul de a traduce jargonul psihologiei in concepte usor de inteles si de aplicat in transformarea vietii si in vindecarea relatiilor.

Metodele ei au fost si sunt popularizate prin numeroase retele mediatice. Ideile sale au fost prezentate in numeroase reviste de top, precum Cosmopolitan, Men’s Health si Glamour. Dr. Jamie Turndorf scrie un editorial numit „We Can Work It Out” („Putem gasi o solutie”) pentru editia on-line a prestigioasei publicatii Psychology Today. Emisiunea ei radio Ask Dr. Love poate fi urmarita prin TalkZone, care emite in peste 80 de tari din intreaga lume.


„Divortul si violenta domestica au atins proportii epidemice si, dat fiind ca nefericirea conjugala cronica reprezinta, de obicei, un precursor al divortului si, adesea, al violentei, acum este necesar mai mult decat oricand un program pentru solutionarea conflictelor.

Milioane de cupluri conflictuale, precum si toti aceia care doresc mentinerea armoniei in relatia de cuplu vor avea beneficii de pe urma programului meu, usor de aplicat, practic si realist, «cu picioarele pe pamant», pentru incheierea conflictelor si incetarea certurilor. Caile de iesire, supapele de siguranta si solutiile reale sunt strategiile fundamentale de supravietuire ale unei relatii.”


„Daca nu depui niciun efort pentru a incerca sa schimbi situatia, atunci nici nu risti esecul, suferinta sau dezamagirea. Insa ironia este ca, in cazul in care nu te straduiesti, chiar te abadonezi pe tine insuti si iti lasi, totodata, relatia in paragina. Tine minte ca singurii perdanti adevarati sunt aceia care nici macar nu incearca.”

Anul aparitiei : 2017

Junqueira, Histologie. Tratat si Atlas - Anthony L. Mescher

$
0
0
Junqueira, Histologie. Tratat si Atlas - Anthony L. Mescher

Si prin aceasta noua editie, Histologia lui Junqueira continua sa fie sursa principala de informatie concisa si in acelasi timp detaliata despre structura si functiile tesuturilor umane. Timp de peste 40 de ani, acest volum a constituit o resursa educationala pentru toti cei care si-au dorit sa studieze biologia celulara si histologia in cadrul unei lucrari bine organizate si concise care integreaza notiuni de biochimie si fiziologie, si in acelasi timp reprezinta o fundatie excelenta pentru studii ulterioare de patologie. Continutul volumului este pregatit in mod specific pentru studenti care se pregatesc in domeniile medicina, profesii medicale inrudite si pentru cursuri avansate de biologie tisulara. Ca rezultat al aprecierii atat de catre studenti cat si de catre cadrele universitare, Histologia lui Junqueira este studiata in intreaga lume, fiind tradusa in peste 12 limbi.

In aceasta editie am revizuit textul si am completat fiecare capitol prin adaugarea de informatii noi, cu descrieri extinse ale anumitor subiecte, acolo unde a fost necesar. Asimilarea informatiei este facilitata si de introducerea unui stil nou si de organizarea noua a paginilor. In fiecare capitol au fost introduse numeroase paragrafe scurte, ce indica modul in care informatia prezentata poate fi folosita in context medical, si care subliniaza relevanta materialului studiat. Ca urmare a solicitarilor venite din partea studentilor, am creat la sfarsitul fiecarui capitol un rezumat care cuprinde notiunile fundamentale ale capitolului respectiv. De asemenea, in fiecare capitol a fost adaugat un numar mai mare de imagini si tabele care faciliteaza asimilarea informatiei de catre studenti.

Fiecare capitol a fost imbogatit cu imagini si ilustratii noi, cu scopul de a simplifica asimilarea cunostintelor si integrarea informatiilor. Ilustratiile companiei McGraw-Hill care apar in acest volum sunt completate de numeroase filme video in cadrul versiunii electronice a cartii, fiind elemente utile, detaliate si atractive. In toata cartea au fost inlocuite imaginile de microscopie optica si electronica cu cele mai relevante, iar acestea confera volumului calitatea de atlas complet pentru studiul celulelor, tesuturilor si organelor, total compatibil cu colectia de lame microscopice puse la dispozitia studentilor.

Ca si in cazul editiei precedente, aceasta editie faciliteaza invatarea prin structura organizatorica:

-    Capitolul introductiv descrie modul in care este studiata structura celulelor si tesuturilor.

-    Urmatoarele doua capitole sunt dedicate organizarii structurale si functionale a citoplasmei celulei umane si nucleului celular.

-    In continuare, urmatoarele sapte capitole descriu cele patru tipuri fundamentale de tesuturi care intra in alcatuirea organelor la om: tesutul epitelial, tesutul conjunctiv (si subtipurile acestuia), tesutul nervos si tesutul muscular.

-    Celelalte capitole explica organizarea si semnificatia functionala a acestor tesuturi in fiecare sistem de organe, iar in ultimul capitol sunt cuprinse informatii de ultima ora despre celulele care alcatuiesc sistemul vizual (globii oculari) si sistemul auditiv (aparatul acustico-vestibular).

Considerand toate aceste elemente nou introduse, sunt increzator ca Histologia lui Junqueira va continua sa fie una dintre cele mai utile si larg folosite resurse educationale in domeniul histologiei.

Anthony L. Mescher
 

Cuprins

ELEMENTE CHEIE VI / PREFATA IX / MULTUMIRI XI

    1    Histologia si metodele de studiu ale acesteia 1

Pregatirea tesuturilor pentru studiu 

Microscopia optica 

Microscopia electronica 

Autoradiografia 0

Culturile de celule si tesuturi 0

Histochimia enzimatica 1

Vizualizarea moleculelor specifice 1

Interpretarea structurilor in sectiuni tisulare 6

Rezumat 7

    2    Citoplasma 8

Diferentierea celulara 8

Organitele celulare 8

Citoscheletul 1

Incluziunile celulare 9

Rezumat 3

 

    3    Nucleul 5

Componentele nucleului 5

Ciclul celular 0

Mitoza 3

Celulele stem si regenerarea tisulara 5

Meioza 7

Apoptoza 9

Rezumat 1

    4    Tesutul epitelial 3

Caracteristicile celulelor epiteliale 3

Structurile specializate ale suprafetei celulare apicale 8

Tipuri de epitelii 1

Transportul transepitelial 0

Reinnoirea celulelor epiteliale 1

Rezumat 3

    5    Tesutul conjunctiv 8

Celulele tesutului conjunctiv 8

Fibrele 05

Substanta fundamentala 13

Tipuri de tesut conjunctiv 17

Rezumat 22

    6    Tesutul adipos 24

Tesutul adipos alb 24

Tesutul adipos brun 28

Rezumat 29

    7    Tesutul cartilaginos 130

Cartilajul hialin 30

Cartilajul elastic 34

Fibrocartilajul 34

Formarea cartilajului, cresterea si repararea 35

Rezumat 37

    8    Tesutul osos 138

Celulele osoase 38

Matricea osoasa 43

Periostul si endostul 43

Tipuri de tesut osos 45

Osteogeneza 48

Cresterea, remodelarea si repararea osoasa 52

Rolul metabolic al osului 54

Articulatiile 55

Rezumat 58

    9    Tesutul nervos si sistemul nervos 160

Dezvoltarea tesutului nervos 60

Neuronii 61

Celulele gliale si activitatea neuronala 67

Sistemul nervos central 74

Sistemul nervos periferic 80

Plasticitatea si regenerarea neuronala 85

Rezumat 87

    10    Tesutul muscular 191

Muschiul scheletic 91

Muschiul cardiac 05

Muschiul neted 07

Regenerarea tesutului muscular 10

Rezumat 11

    11    Sistemul circulator 212

Inima 12

Componentele tisulare ale peretelui vascular 16

Sistemul vascular sangvin 17

Sistemul vascular limfatic 28

Rezumat 32

    12    Sangele 234

Compozitia plasmei 34

Celulele sangvine 35

Rezumat 49

    13    Hematopoieza 250

Celulele stem, factorii de crestere si diferentiere 50

Maduva osoasa 51

Maturarea eritrocitelor 54

Maturarea granulocitelor 56

Maturarea agranulocitelor 58

Originea trombocitelor 59

Rezumat 61

    14    Sistemul imunitar si organele limfoide 262

Imunitatea innascuta si imunitatea dobandita 62

Citokinele 64

Antigenele si anticorpii 65

Prezentarea antigenului 66

Celulele imunitatii dobandite 68

Timusul 72

Tesutul limfatic asociat mucoaselor 76

Ganglionii limfatici 76

Splina 81

Rezumat 88

    15    Tubul digestiv 289

Structura generala a tubului digestiv 89

Cavitatea bucala 92

Esofagul 99

Stomacul 01

Intestinul subtire 09

Intestinul gros 16

Rezumat 19

    16    Organele anexe ale tubului digestiv 323

Glandele salivare 23

Pancreasul 26

Ficatul 29

Caile biliare si vezica biliara 39

Rezumat 40

    17    Sistemul respirator 343

Cavitatile nazale 43

Rinofaringele 46

Laringele 46

Traheea 48

Arborele bronsic si plamanii 48

Vascularizatia si inervatia pulmonara 60

Membranele pleurale 62

Miscarile respiratorii 62

Rezumat 63

    18    Tegumentul 364

Epidermul 65

Dermul 71

Tesutul subcutanat 73

Receptorii senzitivi 73

Firul de par 74

Unghiile 77

Glandele cutanate 78

Repararea tesutului cutanat 83

Rezumat 84

    19    Sistemul urinar 385

Rinichii 85

Circulatia sangelui 86

Functiile renale: filtrare, secretie si reabsorbtie 87

Ureterele, vezica urinara si uretra 98

Rezumat 03

    20    Glandele endocrine 404

Glanda pituitara (hipofiza) 04

Glandele suprarenale 14

Insulele pancreatice 18

Sistemul neuroendocrin difuz 20

Glanda tiroida 20

Glandele paratiroide 23

Glanda pineala 25

Rezumat 26

    21    Sistemul reproducator masculin 429

Testiculele 29

Caile  intratesticulare 39

Caile genitale excretoare 39

Glandele genitale anexe 41

Penisul 45

Rezumat 47

    22    Sistemul reproducator feminin    449

Ovarele 49

Trompele uterine 59

Etapele principale ale fecundatiei 60

Uterul 62

Implantarea embrionului, decidua si placenta 67

Colul uterin 70

Vaginul 71

Organele genitale externe 71

Glandele mamare 72

Rezumat 77

    23    Ochiul si urechea: organe de simt speciale 479

Vederea: sistemul fotoreceptor 79

Auzul: sistemul audiovestibular 97

Rezumat 10

ANEXA  13

ILUSTRATII 15

INDEX 17

Nr. de pagini: 544 pp., 1000 illus
Anul aparitiei : 2017
Format: 29x23 cm
ISBN: 9786068043227

Teste-grila, pentru examenele de admitere in avocatura si magistratura. Drept civil. Drept procesual civil. Drept penal. Drept procesual penal

$
0
0
Teste-grila, pentru examenele de admitere in avocatura si magistratura. Drept civil. Drept procesual civil. Drept penal. Drept procesual penal

Cartea pe care ne-o propune Malina Tebies este un excelent instrument de studiu si de lucru atat pentru studentii in drept, cat si pentru practicieni.

Culegerea contine peste 1000 grile concepute avand in vedere tematica si bibliografia pentru examenele de admitere in avocatura si magistratura. Autoarea prezinta, de asemenea, explicatii ale variantelor de raspuns.



Cuprins

Abrevieri
DREPT CIVIL

CAPITOLUL I. APLICAREA LEGII CIVILE IN TIMP
CAPITOLUL II. DREPTURILE REALE

Sectiunea 1. Actiunea in revendicare
Sectiunea a 2-a. Accesiunea imobiliara artificiala
Sectiunea a 3-a. Dezmembramintele dreptului de proprietate privata
Sectiunea a 4-a. Limitele juridice ale dreptului de proprietate privata
Sectiunea a 5-a. Coproprietatea
Sectiunea a 6-a. Proprietatea publica
Sectiunea a 7-a. Posesia si actiunile posesorii
 
CAPITOLUL III. DESPRE MOSTENIRE SI LIBERALITATI

Sectiunea 1. Donatia
Sectiunea a 2-a. Mostenirea legala. Nedemnitatea
Sectiunea a 3-a. Rezerva succesorala, cotitatea disponibila si reductiunea liberalitatilor excesive
 
CAPITOLUL IV. OBLIGATIILE

Sectiunea 1. incheierea contractului. Nulitatile. Efectele contractului
Sectiunea a 2-a. Modalitatile si dinamica obligatiilor
Sectiunea a 3-a. Faptul juridic licit

CAPITOLUL V. CONTRACTE SPECIALE

Sectiunea 1. Contractul de vanzare
Sectiunea a 2-a. Contractul de mandat
Sectiunea a 3-a. Contractul de locatiune
Sectiunea a 4-a. Contractul de imprumut
Sectiunea a 5-a. Contractul de intretinere
Sectiunea a 6-a. Tranzactia

CAPITOLUL VI. PRESCRIPTIA EXTINCTIVA 63
CAPITOLUL VII. DREPTUL FAMILIEI

Sectiunea 1. Desfacerea casatoriei
Sectiunea a 2-a. Autoritatea parinteasca



Data aparitiei: Iunie 2017
Format: Academic
Pagini: 368

Fitzpatrick, Atlas Color si Compendiu de Dermatologie Clinica - Klaus Wolff

$
0
0
Fitzpatrick, Atlas Color si Compendiu de Dermatologie Clinica - Klaus Wolff

‘’... este standardul la care se vor raporta toate celelalte atlase... ‘’

—The New England Journal of Medicine (in recenzia editiei precedente)
 

ATLASUL #1 DE DERMATOLOGIE LA NIVEL MONDIAL - ACTUALIZAT PENTRU A TINE PASUL CU PRACTICA MEDICALA CURENTA CARACTERISTICI

• Peste 1000 de imagini in policromie

• Sectiunile noi reflecta cele mai recente perspective clinice privind diagnosticul si tratamentul afectiunilor cutanate

• Se pune accent pe varietatea larga de tipologii cutanate si pe bolile dermatologice in diferite grupuri etnice

• Actualizare minutioasa a etiologiei, patogenezei, masurilor terapeutice si tratamentului bolilor dermatologice

• Include codurile ICD-9 / ICD-10 pentru fiecare boala

Acest volum compact care faciliteaza stabilirea rapida a diagnosticului a definit practic domeniul dermatologiei pentru mii de medici dermatologi, rezidenti in specialitatea dermatologie si studenti ai facultatilor de medicina din toata lumea. Adresandu-se intregului spectru de probleme si boli dermatologice, volumul reuneste imaginile leziunilor cutanate cu o descriere concisa a afectiunilor dermatologice, alaturi de semnele cutanate ale bolilor sistemice. Organizarea continutului cartii in patru parti, fiecare cu un cod propriu de culoare, permite consultul rapid, la care contribuie si pictogramele corespondente incidentei si morbiditatii bolilor.

 

Sub redactia:

Conf. Dr. Carmen Maria Salavastru

Disciplina Dermatologie Copii - Universitatea de Medicina si

Farmacie “Carol Davila” Bucuresti

Prof. Dr. Sanda Marta Popescu

Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti

Prof. Dr. George-Sorin Tiplica

Disciplina Dermatologie II - Universitatea de Medicina si Farmacie

“Carol Davila” Bucuresti
 

Atlasul color si compendiul de dermatologie clinica a fost gandit ca „ghid clinic” pentru recunoasterea si tratamentul afectiunilor cutanate. La nivelul tegumentului apar numeroase leziuni importante, care de obicei pot fi recunoscute clinic. Aspectul macroscopic al leziunilor cutanate continua sa reprezinte baza diagnosticului in dermatologie, motiv pentru care acest text este insotit de peste 900 de fotografii color ce ilustreaza afectiuni cutanate, manifestari cutanate ale bolilor interne, infectii, tumori si modificari cutanate incidentale aparute la indivizi sanatosi. Am inclus informatii relevante pentru manifestarile dermatologice specifice fiecarui gen, precum si multe imagini ilustrind aspectul leziunilor cutanate la diferite populatii etnice. Atlasul acopera intregul domeniu al dermatologiei clinice, dar nu include sindroamele si bolile foarte rare. Pentru informatii despre acestea din urma recomandam o alta publicatie a editurii McGraw-Hill: Fitzpatrick’s Dermatology in General Medicine editata de Lowell A. Goldsmith, Stephen I. Katz, Barbara A. Gilchrest, Amy S. Paller, David J. Leffell si Klaus Wolff. Aceasta lucrare este destinata tuturor medicilor si celorlalte categorii de personal medical, cum ar fi studenti la medicina, rezidenti de dermatologie, internisti, oncologi si specialisti in boli infectioase care trateaza boli avind manifestari cutanate. Pentru cei care nu sunt dermatologi, recomandam a se incepe cu subcapitolele „Abordarea diagnosticului in dermatologie” si „Prezentare INTRODUCERE generala a diagnosticului in dermatologie” (a se vedea mai jos), in scopul familiarizarii cu principiile nomenclaturii dermatologice si cu modul de gindire specific dermatologiei. Atlasul este organizat in 4 parti, subimpartite in 35 sectiuni; exista si 3 anexe. Fiecarei sectiuni ii corespunde o anumita culoare, folosita pentru bara din partea de sus a fiecarei pagini. Acest element are rolul de a-l ajuta pe cititor sa se orienteze rapid cind rasfoieste cartea. in dreptul fiecarei boli sunt trecute simboluri care furnizeaza informatii despre incidenta (patratele) si morbiditate (cercurile).


De exemplu, simbolurile pentru melanom arata ca melanomul este o afectiune frecventa si grava. Exista si unele variatii pentru aceste simboluri.
 

CUPRINS

Prefata xxiii

Multumiri xxv

Introducere xxvii

Abordarea diagnosticului in dermatologie xxviii

Prezentare generala a diagnosticului in dermatologie xxviii

Tehnici speciale clinice si de laborator pentru facilitarea diagnosticului in dermatologie xxxvi

 

PARTEA I

AFECTIUNI CU MANIFESTARI LA NIVELUL TEGUMENTULUI SI MUCOASELOR

 

SECTIUNEA 1
AFECTIUNI ALE GLANDELOR SEBACEE SI APOCRINE 2
Acneea vulgara si acneea chistica 2
Rozaceea 8
Dermatita periorala 12
Hidrosadenita 14
Boala Fox Fordyce 17

 
ECZEME/DERMATITE 18
Dermatita de contact 18
Dermatita de contact iritativa (ICD) 18
Dermatita de contact iritativa acuta 19
Dermatita de contact iritativa cronica 21
Forme speciale de ICD 23
Dermatita de contact alergica (ACD) 24
Forme speciale de ACD 28
Dermatita de contact alergica produsa de plante 28
ACD sistemica 30
ACD aerogena 30
Dermatita atopica 31
Sugestie de algoritm pentru tratamentul AD 39
Lichen simplex cronic 39
Prurigo nodular (PN) 41
Dermatita eczematoasa dishidrotica 42
Eczema numulara 43

 

SECTIUNEA 3
PSORIAZISUL SI DERMATOZELE PSORIAZIFORME 49
Psoriazis 49
Psoriazis vulgar 49
Psoriazis pustulos 56
Pustuloza palmo-plantara 56
Psoriazis pustulos acut generalizat (Von Zumbusch) 57
Eritrodermia psoriazica 59
Artrita psoriazica 59
Tratamentul psoriazisului 59
Pitiriazis rubra pilaris (PRP) 62
Pitiriazis rozat 65
Parapsoriazis in placi (PP) 67
Pitiriazis lichenoid (acut si cronic) (PL) 70

 

SECTIUNEA 4
IHTIOZELE 72
Ihtioza vulgara dominanta (DIV) 72
Ihtioza X-linkata (XLI) 75
Ihtioza lamelara (LI) 77
Hipercheratoza epidermolitica (EH) 78
Ihtioza la nou-nascut 80
Eritrodermia ihtioziforma buloasa (bebelusul collodion) 80
Fatul arlechin 81
Sindroame cu ihtioza 82
Ihtioze dobandite 84
Cheratodermii ereditare palmo-plantare 844

 

SECTIUNEA 5
ALTE AFECTIUNI ALE EPIDERMULUI 87
Acanthosis nigricans (AN) 87
Boala Darier (DD) 89
Boala Grover (GD) 91
Boala Hailey-Hailey (pemfigus benign familial) 92
Porocheratoza actinica superficiala diseminata (DSAP) 93

SECTIUNEA 6
AFECTIUNI BULOASE EREDITARE SI DOBANDITE 94
Epidermoliza buloasa ereditara (EB) 94
Pemfigus 101
Pemfigoidul bulos (BP) 107
Pemfigoidul cicatriceal 109
Pemfigoidul gestational (PG) 110
Dermatita herpetiforma 111
Dermatoza cu depozite liniare de IgA (LAD) 113
Epidermoliza buloasa dobandita (EBA) 114


SECTIUNEA 7
AFECTIUNI MEDIATE DE NEUTROFILE 116
Pyoderma gangrenosum (PG) 116
Sindromul Sweet (SS) 120
Granulomul facial (GF) 122
Sindromul eritemului nodos (EN) 122
Alte paniculite 125

SECTIUNEA 8
ERUPTII CUTANATE SEVERE SI POTENTIAL FATALE LA PACIENTI CU AFECTIUNI ACUTE 127
Sindromul eritrodermiei exfoliative (EES) 127
Eruptiile cutanate la pacienti cu afectiuni febrile acute 133
Sindromul Stevens-Johnson (SJS) si necroliza toxica epidermica (TEN) 137

SECTIUNEA 9
NEOPLASME BENIGNE SI HIPERPLAZII 141
Afectiuni ale melanocitelor 141
Nevii nevomelanocitari dobanditi (NMN) 141
Nevul nevomelanocitar cu halou 146
Nevul albastru 148
Nevul spilus 149
Nevul Spitz 151
Pata mongoloida 152
Nevul Ota 153
Tumori si malformatii vasculare 154
Tumori vasculare 155
Hemangiomul infantil (HI) 155
Granulomul piogen 159
Tumora glomica 160
Angiosarcomul 161
Malformatii vasculare 161
Malformatii capilare 162
Angiomul plan („pata de vin’’) (PWS) 162
Angiomul stelat 164
Lacul venos 165
Angiomul „in cireasa” 166
Angiocheratomul 167
Malformatii limfatice 169
„Limfangiomul” 169
Malformatiile capilare/venoase (CVM) 170
Alte chisturi si pseudochisturi 172
Chistul epidermoid 172
Chistul trichilemal 173
Chistul de incluziune epidermic 173
Milium 174
Chistul mixoid digital 175
Alte neoplazii benigne si hiperplazii 176
Cheratoza seboreica 176
Nevul Becker (BN) 179
Tricoepiteliomul 180
Siringomul 181
Hiperplazia sebacee 182
Nevul sebaceu 182
Nevul epidermic 183
Neoplasme benigne si hiperplazii ale dermului si tesutului subcutanat 184
Lipomul 184
Dermatofibromul 185
Cicatricele hipertrofice si cheloide 186
Fibromatoza digitala infantila 189
Acrocordonul 190

SECTIUNEA 10
FOTOSENSIBILITATEA, AFECTIUNILE INDUSE DE LUMINA SI AFECTIUNILE CAUZATE DE RADIATIILE IONIZANTE 191
Reactiile cutanate la lumina solara 191
Leziunile acute induse de soare (arsurile solare) 193
Fotosensibilitatea indusa de medicamente sau substante chimice 195
Fotosensibilitatea indusa de medicamente sau substante chimice fototoxice 196
Dermatita fototoxica sistemica 196
Dermatita fototoxica topica 199
Fitofotodermatita (PPD) 199
Fotosensibilitatea indusa de medicamente fotoalergice sau substante chimice 201
Eruptia polimorfa la lumina 204
Urticaria solara 206
Dermatozele exacerbate de lumina 207
Fotosensibilitatea metabolica – porfiriile 207
Porfiria cutanata tardiva 208
Porfiria variegata 212
Porfiria eritropoietica 213
Leziunile cronice induse de lumina 215
Dermatohelioza („fotoimbatranirea”) 215
Lentigo solar 217
Chondrodermatita nodularis helicis 218
Cheratoza actinica 219
Reactii cutanate cauzate de radiatiile ionizante 222
Dermatita de iradiere 222

SECTIUNEA 11
LEZIUNI PRECANCEROASE SI CARCINOAME CUTANATE 226
Leziuni precanceroase si cancere ale epidermului 226
Cornul cutanat 227
Cheratozele induse de arsenic 228
Carcinomul spinocelular in situ 228
Carcinomul spinocelular invaziv 232
Cheratoacantomul 239
Carcinomul bazocelular (BCC) 240
Sindromul nevului bazocelular (BCNS) 247
Tumorile maligne ale structurilor anexe 248
Carcinomul cu celule Merkel 248
Dermatofibrosarcomul protuberans (DFSP) 250
Fibroxantomul atipic (AFX) 251

SECTIUNEA 12
PRECURSORI AI MELANOMULUI SI MELANOMUL CUTANAT PRIMAR 252
Precursori ai melanomului cutanat 252
Nevul melanocitar displazic 252
Nevul nevomelanocitar congenital (CNMN) 256
Melanomul cutanat 259
Melanomul in situ (MIS) 262
Melanomul lentiginos malign (LMM) 263
Melanomul cu propagare superficiala (SSM) 266
Melanomul nodular 271
Melanomul desmoplazic (DM) 274
Melanomul lentiginos acral (ALM) 275
Melanomul amelanotic 277
Melanomul malign al mucoaselor 278
Melanomul metastatic 279
Stadializarea melanomului 282
Prognosticul melanomului 282
Tratamentul melanomului 282

SECTIUNEA 13
AFECTIUNILE PIGMENTARE 284
Vitiligo 285
Albinismul oculocutanat 291
Melasma 293
Modificari pigmentare aparute dupa inflamatia tegumentului 294
Hiperpigmentarea 294
Hipopigmentarea 297

 

PARTEA II

DERMATOLOGIA SI MEDICINA INTERNA

SECTIUNEA 14
TEGUMENTUL IN AFECTIUNILE IMUNE, AUTOIMUNE SI REUMATICE 302
Amiloidoza sistemica 302
Amiloidoza AL sistemica 302
Amiloidoza AA sistemica 304
Amiloidoza cutanata localizata 305
Urticaria si angioedemul 306
Sindromul eritemului polimorf (EM) 314
Criopirinopatiile (CAPS) 319
Lichenul plan (LP) 320
Boala Behçet 325
Dermatomiozita 328
Lupusul eritematos (LE) 332
Lupusul eritematos sistemic 334
Lupusul eritematos cutanat subacut (SCLE) 338
Lupusul eritematos cutanat cronic (CCLE) 340
Paniculita lupica cronica 343
Livedo reticularis 344
Fenomenul Raynaud 345
Sclerodermia 347
Afectiuni similare cu sclerodermia 351
Morfeea 351
Lichenul scleros si atrofic (LSA) 355
Vasculita 356
Vasculita prin hipersensibilizare 357
Purpura Henoch-Schönlein 359
Poliarterita nodoasa 359
Granulomatoza Wegener 360
Arterita cu celule gigante 362
Vasculita urticariana 363
Vasculita nodulara 364
Dermatoze purpurice pigmentate (PPD) 365
Boala Kawasaki 366
Artrita reactiva (sindromul Reiter) 369
Sarcoidoza 371
Granulomul inelar (GA) 375

SECTIUNEA 15
AFECTIUNI ENDOCRINE, METABOLICE SI NUTRITIONALE 377
Afectiuni cutanate in timpul sarcinii 377
Colestaza de sarcina (CP) 377
Pemfigoidul gestational 377
Eruptia polimorfa de sarcina (PEP) 379
Pruritul de sarcina si eruptia atopica de sarcina (AEP) 380
Psoriazisul pustulos de sarcina 380
Manifestari cutanate ale obezitatii 380
Afectiuni cutanate asociate cu diabetul zaharat 381
Bulele diabetice 382
„Piciorul diabetic” si neuropatia diabetica 383
Dermopatia diabetica 384
Necrobioza lipoidica 385
Sindromul Cushing si hipercorticismul 386
Boala Graves si hipertiroidia 387
Hipotiroidismul si mixedemul 387
Boala Addison 389
Afectiuni metabolice si nutritionale 390
Xantoamele 390
Xantelasmele 392
Xantomul tendinos 392
Xantomul tuberos 392
Xantomul eruptiv 394
Xantomul striat palmar 394
Xantomul plan normolipemic 395
Scorbutul 396
Deficitul dobandit de zinc si acrodermatita enteropatica 397
Pelagra 399
Guta 400

SECTIUNEA 16
AFECTIUNI EREDITARE 401
Pseudoxantomul elastic 401
Scleroza tuberoasa (TS) 402
Neurofibromatoza (NF) 405
Telangiectazia hemoragica ereditara 409

SECTIUNEA 17
MANIFESTARI CUTANATE ALE INSUFICIENTEI VASCULARE 410
Ateroscleroza, insuficienta arteriala si ateroembolizarea 410
Trombangeita obliteranta (TO) 414
Tromboflebita si tromboza venoasa profunda 415
Insuficienta venoasa cronica 417
Cele mai frecvente ulceratii ale gambei/piciorului 422
Vasculita livedoida (LV) 424
Insuficienta limfatica cronica 425
Ulcerele de presiune 426

SECTIUNEA 18
MANIFESTARI CUTANATE ALE INSUFICIENTEI RENALE 429
Clasificarea modificarilor cutanate 429
Calcifilaxia 429
Dermopatia fibrozanta nefrogena (NFD) 431
Dermatoza perforanta acuta 432

SECTIUNEA 19
MANIFESTARI CUTANATE ALE CANCERELOR SISTEMICE 433
Semne mucocutanate ale cancerelor sistemice 433
Clasificarea semnelor cutanate ale cancerului sistemic 433
Metastazele cutanate 434
Boala Paget a sanului 438
Boala Paget extramamara 440
Sindromul Cowden (sindromul hamartoamelor multiple) 441
Sindromul Peutz-Jeghers 442
Sindromul glucagonom 443
Acanthosis nigricans maligna 445
Pemfigus paraneoplazic (PNP) 445

SECTIUNEA 20
MANIFESTARI CUTANATE ALE AFECTIUNILOR HEMATOLOGICE 446
Purpura trombocitopenica 446
Coagularea intravasculara diseminata 447
Crioglobulinemia 450
Leucemia cutanata 452
Histiocitoza cu celule Langerhans 455
Sindroame cu mastocitoza 459

SECTIUNEA 21
LIMFOAMELE CUTANATE SI SARCOMUL CUTANAT 463
Leucemia/limfomul cu celule T a adultului 463
Limfomul cutanat cu celule T 464
Mycosis fungoides (MF) 464
Variante de mycosis fungoides 470
Sindromul Sézary 472
Papuloza limfomatoida 472
Limfoamele cutanate cu celule mari anaplazice (CALCLs) 474
Limfomul cutanat cu celule B 475
Sarcomul Kaposi (KS) 476
 
SECTIUNEA 22

AFECTIUNI CUTANATE LA PACIENTI CU TRANSPLANT DE ORGAN SAU TRANSPLANT MEDULAR 481
CELE MAI FRECVENTE INFECTII ASOCIATE CU TRANSPLANTUL DE ORGAN 481
CANCERE CUTANATE ASOCIATE CU TRANSPLANTUL DE ORGAN 482
BOALA GREFA-CONTRA-GAZDA (GVHD) 483
GVHR CUTANATA ACUTA 483
GVHR CUTANATA CRONICA 486

SECTIUNEA 23
REACTII ADVERSE CUTANATE LA MEDICAMENTE 488
Reactii adverse cutanate la medicamente 488
Reactii medicamentoase exantematoase 493
Eruptii pustuloase 495
Urticaria acuta, angioedemul, edemul si anafilaxia induse de medicamente 497
Eritemul fix post-medicamentos 498
Sindromul hipersensibilitatii la medicamente 500
Pigmentarea indusa de medicamente 501
Pseudoporfiria 504
Necroza asociata cu ACDR 505
ACDR asociate cu chimioterapia 508


SECTIUNEA 24
AFECTIUNI CU ETIOLOGIE PSIHIATRICA 511
Tulburarea dismorfica a corpului (BDS) 511
Delirul de parazitoza 511
Excoriatiile nevrotice si tricotilomania 513
Sindroame factice (sindromul Münchhausen) 515
Semne cutanate ale folosirii de droguri injectabile 516

 

PARTEA III
BOLI CAUZATE DE AGENTI MICROBIENI


SECTIUNEA 25
COLONIZARI SI INFECTII BACTERIENE ALE
TEGUMENTULUI SI TESUTURILOR MOI 520
Eritrasma 520
Cheratoliza punctata 521
Tricomicoza 522
Intertrigo 523
Impetigo 525
Abcesul, furunculul si carbunculul 529
Infectiile tesuturilor moi 534
Celulita 534
Infectiile necrozante ale tesuturilor moi 541
Limfangita 542
Infectiile plagilor 543
Afectiuni cauzate de bacterii care produc toxine 547
Sindromul epidermolizei stafilococice acute 547
Sindromul socului toxic 549
Scarlatina 550
Antraxul cutanat 551
Difteria cutanata 553
Tetanosul 553
Infectiile cutanate cauzate de Nocardia 554
Afectiuni rickettsiene 556
Febre patate transmise de capuse 556
Febra patata a Muntilor Stancosi 558
Eruptia cutanata rickettsiana 559
Endocardita infectioasa 560
Sepsisul 562
Infectia meningococica 563
Infectiile cu Bartonella 564
Boala zgarieturilor de pisica (CSD) 565
Angiomatoza bacilara 566
Tularemia 567
Infectii cutanate cu Pseudomonas aeruginosa 568
Infectii cauzate de micobacterii 568
Boala Hansen (lepra) 569
Tuberculoza cutanata 574
Infectii cu micobacterii non-tuberculoase 579
Infectia cu Mycobacterium marinum 579
Infectia cu Mycobacterium ulcerans 581
Infectiile cauzate de bacterii din complexul Mycobacterium fortuitum 582
Boala Lyme 585

 

SECTIUNEA 26
INFECTII FUNGICE ALE TEGUMENTULUI, PARULUI SI UNGHIILOR 590
Introducere 590
Infectii fungice superficiale 590
Candidoza 590
Candidoza cutanata 591
Candidoza orofaringiana 594
Candidoza genitala 597
Candidoza mucocutanata cronica 598
Candidoza diseminata 600
Tinea versicolor 601
Infectiile cu Trichosporon 605
Tinea nigra 605
Dermatofitoze 606
Tinea pedis 610
Tinea manuum 614
Tinea cruris 616
Tinea corporis 618
Tinea faciei 620
Tinea incognito 622
Dermatofitozele parului 622
Tinea capitis 623
Tinea barbae 626
Granulomul Majocchi 628
Infectii fungice invazive si diseminate 628


SECTIUNEA 27
AFECTIUNI VIRALE ALE TEGUMENTULUI SI MUCOASELOR 629
Introducere 629
Afectiuni cauzate de poxvirusuri 629
Molluscum contagiosum 629
Orf-ul la om 633
Nodulii mulgatorului 635
Variola 635
Vaccinarea impotriva variolei 636
Infectiile cu papilomavirus uman 638
Papilomavirusul uman: afectiuni cutanate 639
Infectii virale sistemice care produc exanteme 647
Rubeola 648
Rujeola 650
Infectiile enterovirale 652
Boala mana-picior-gura 653
Herpangina 655
Eritemul infectios 656
Sindromul Gianotti-Crosti 657
Dengue 658
Infectia cu virusul Herpes simplex 660
Infectia non-genitala cu virusul Herpes simplex 663
Herpesul simplex neonatal 666
Eczema herpetica 668
Herpes simplex la indivizi cu tulburari de imunitate 669
Varicela zoster 672
VZV: Varicela 673
VZV: Herpesul zoster 675
VZV la pacienti cu tulburari de imunitate 680
Infectiile cauzate de herpesvirusurile umane 6 si 7 683
Boala produsa de virusul imunodeficientei umane 684
Sindromul acut HIV 687
Foliculita eozinofilica 688
Eruptia pruriginoasa papuloasa din infectia HIV 689
Fotosensibilitatea in infectia HIV 690
Leucoplazia paroasa orala 690
Reactii adverse cutanate la medicamente aparute la pacienti cu infectie HIV 691

 

SECTIUNEA 28
MUSCATURI,. NTEPATURI SI INFECTII CUTANATE PRODUSE DE ARTROPODE 698
Reactii cutanate la muscaturile de artropode 698
Pediculoza capului 704
Pediculoza corpului 706
Pediculoza pubiana 707
Demodecidoza 709
Scabia 710
Larva migrans cutanata 716
Boli asociate cu apa 717
Dermatita schistozomica 718
Eruptia inotatorului in mare 719
Intepaturile veninoase produse de cnidari 719
 
SECTIUNEA 29
INFECTII PARAZITARE SISTEMICE 721
Leishmanioza 721
Tripanozomiaza umana americana 725
Tripanozomiaza umana africana 726
Amibiaza cutanata 727
Acantamibiaza cutanata 727

 
SECTIUNEA 30
BOLI CU TRANSMITERE SEXUALA 728
Papilomavirusul uman: infectii ano-genitale 728
Vegetatiile veneriene 729
HPV: carcinomul spinocelular in situ (SCCIS)
si SCC invaziv ale tegumentului ano-genital 732
Virusul herpes simplex: afectarea genitala 736
Infectia cu Neisseria gonorrhoeae 742
Neisseria gonorrhoeae: gonoreea 743
Sifilisul 744
Sifilisul primar 745
Sifilisul secundar 747
Sifilisul latent 751
Sifilisul tertiar/tardiv 751
Sifilisul congenital 752
Limfogranulomatoza veneriana 753
Sancrul moale 754
Donovanoza 756


PARTEA IV
MANIFESTARI CUTANATE ALE BOLILOR CARE AFECTEAZA PARUL, UNGHILE SI MUCOASELE

SECTIUNEA 31
AFECTIUNI ALE FOLICULILOR PILOSI SI BOLI ASOCIATE 760
Biologia ciclurilor de crestere a parului 760
Caderea parului: alopecia 762
Tipare de pierdere a parului 762
Alopecie areata 767
Efluviu telogen 770
Efluviu anagen 773
Alopecie cicatriceala 774
Cresterea excesiva a parului 781
Hirsutismul 781
Hipertricoza 784
Foliculita infectioasa 785

SECTIUNEA 32
AFECTIUNI ALE APARATULUI UNGHIAL 790
Aparatul unghial normal 790
Componentele aparatului unghial normal 790
Afectiunile locale ale aparatului unghial 790
Paronichia cronica 790
Onicoliza 792
Sindromul unghiei verzi 793
Onicauxis si onicogrifoza 793
Afectiuni psihiatrice 794
Afectarea aparatului unghial la pacientii cu afectiuni cutanate 794
Psoriazisul 794
Lichenul plan (LP) 796
Alopecia areata (AA) 798
Boala Darier (boala Darier-White, cheratoza foliculara) 798
Leziuni cutanate de etiologie chimica sau alergica 799
Neoplasmele aparatului unghial 800
Chisturile mixoide ale degetelor 800
Melanonichia longitudinala 800
Nevii matricei unghiale 801
Melanomul lentiginos acral (ALM) 801
Carcinomul spinocelular 802
Infectiile aparatului unghial 803
Paronichia acuta 804
Panaritiul 804
Onichia produsa de Candida 805
Tinea unguium/onicomicoza 806
Semne unghiale ale afectiunilor multisistemice 809
Liniile transversale sau liniile Beau 809
Leuconichia 810
Sindromul unghiilor galbene 811
Fibromul periunghial 812
Hemoragiile in aschie 812
Pliul unghial/eritemul periunghial si telangiectazia 813
Coilonichia 815
Degetele hipocratice 815
Modificari unghiale induse de medicamente 816

 

SECTIUNEA 33
AFECTIUNI ALE CAVITATII ORALE 817
Afectiunile buzelor 817
Cheilita angulara (perlèche) 817
Cheilita actinica 818
Afectiuni ale limbii, palatului si mandibulei 818
Fisurile linguale 818
Limba paroasa neagra sau alba 819
Leucoplazia paroasa orala 820
Glosita migratorie 820
Torusul palatin si mandibular 821
Afectiunile gingiilor, periodontiului si mucoaselor 821
Gingivita si periodontita 821
Lichenul plan 822
Gingivita ulcerativa necrozanta acuta 823
Hiperplazia gingivala 824
Ulceratiile aftoase 824
Leucoplazia 826
Leziunile eritematoase si/sau leucoplazia 830
Neoplasmele premaligne si maligne 831
Displazia si carcinomul spinocelular in situ (SCCIS) 831
Carcinomul verucos oral 832
Nodulii din submucoasa 834
Fibromul iritativ 834
Abcesul odontogen (dentar) cutanat 835
Boli cutanate care afecteaza cavitatea orala 836
Pemfigus vulgar (PV) 836
Pemfigus paraneoplazic 837
Pemfigoidul bulos 838
Pemfigoidul cicatricial 839
Boli sistemice care afecteaza cavitatea orala 839
Lupusul eritematos 840
Sindromul Stevens-Johnson/necroliza toxica epidermica 841

 
SECTIUNEA 34
Afectiunile organelor genitale, perineului si anusului 842
Papulele peniene perlate 842
Glandele sebacee proeminente 843
Angiocheratomul 843
Limfangita sclerozanta a penisului 843
Limfedemul organelor genitale 844
Balanita si vulvita cu plasmocite 845
Fimoza, parafimoza si balanita xerotica obliteranta 846
Boli mucocutanate 847
Lentiginozele genitale 847
Vitiligo si leucodermia 848
Psoriazisul vulgar 848
Lichenul plan 850
Lichenul nitidus 851
Lichenul scleros 851
Eritemul necrolitic migrator 854
Ulceratiile aftoase genitale 854
Dermatita eczematoasa 854
Dermatita de contact alergica 854
Dermatita atopica, lichenul simplex cronic si pruritul anal 855
Eritemul fix post-medicamentos 856
Leziuni premaligne si maligne 856
Carcinomul spinocelular in situ 856
Neoplazia intraepiteliala (IN) indusa de HPV si carcinomul spinocelular in situ 857
Carcinomul spinocelular invaziv ano-genital 858
SCC invaziv al penisului 858
SCC invaziv al vulvei 859
SCC invaziv al tegumentului perianal 859
Carcinomul verucos genital 859
Melanomul malign al regiunii ano-genitale 859
Boala Paget extramamara 861
Sarcomul Kaposi 862
Infectiile ano-genitale 862

 

SECTIUNEA 35
Pruritul generalizat fara leziuni cutanate (pruritus sine materia ) 863

 

ANEXE
    

 

ANEXA A:

Diagnosticul diferential al leziunilor pigmentate

ANEXA B:
Folosirea medicamentelor in cursul sarcinii
    
ANEXA C:
Infectii fungice invazive si diseminate
Micoze subcutanate
Sporotricoza
Feohifomicozele
Infectii fungice sistemice cu diseminare la nivel cutanat
Criptococoza
Histoplasmoza
Blastomicoza
Coccidioidomicoza
Penicilioza

Nr. de pagini : 956; 1100 fotografii
Anul aparitiei : 2017
Format: 15,5 x 22,9 cm
Autori : Klaus Wolff, Richard A. Johnson, Arturo P. Saavedra

Opere esentiale. Psihologia inconstientului, volumul 3 - Sigmund Freud (Editie 2017)

$
0
0
Opere esentiale. Psihologia inconstientului, volumul 3 - Sigmund Freud (Editie 2017)

    Pana la aparitia psihanalizei, psihologia era doar o psihologie a constiintei, care echivala psihicul cu constiinta si condamna la inexistenta psihica toate fenomenele neconstiente. Freud a adaugat inconstientul obiectului de studiu al psihologiei si in felul acesta a intemeiat psihologia inconstientului. Volumul de fata include cele mai importante contributii ale intemeietorului psihanalizei la psihologia inconstientului. Astfel, cititorul are acces atat la prima teorie freudiana despre psihic, cat si la o a doua. In prima teorie (de pana la 1920), inconstientul era considerat instanta de sine statatoare, fiind echivalat cu refulatul pulsional. In a doua teorie despre psihic (de dupa 1920), inconstientul devine doar un atribut al celor trei instante (Eu, Supraeu, Se), ceea ce echivaleaza cu o importanta restructurare. O alta schimbare majora de perspectiva o constituie focalizarea atentiei asupra Eului, in aceasta privinta distingandu-se studiul „Eul si Seul".


Continutul inconstientului (Inc) poate fi comparat cu o populatie psihica primitiva. Daca exista, la om, formatiuni psihice mostenite, ceva analog instinctului la animale, atunci acestea constituie nucleul Inc. Lor li se adauga mai tarziu ceea ce, in timpul dezvoltarii din copilarie, a fost indepartat ca fiind nefolositor, iar acesta, conform naturii sale, nu trebuie sa fie diferit de ceea ce a fost mostenit. O separare riguroasa si definitiva a continutului celor doua sisteme are loc, de regula, abia odata cu perioada pubertatii - Sigmund Freud


In raporturile sale cu Se-ul, el [Eul] este aidoma calaretului care trebuie sa struneasca forta superioara a calului, cu diferenta ca ultimul isi domina calul cu propriile forte, in timp ce Eul se foloseste pentru dominarea Se-ului de forte imprumutate. Aceasta comparatie poate fi dusa putin mai departe: asemenea calaretului caruia, daca nu vrea sa se desparta de cal, nu-i mai ramane adesea altceva de facut decat sa-i lase acestuia frau liber pentru a-l duce incotro voieste, Eul traduce de obicei in actiune vointa Se-ului, ca si cum ar fi vorba de propria sa intentie - Sigmund Freud


Cuprins:

Nota asupra editiei

Formulari despre cele doua principii ale functionarii psihice (1911) (trad. de G. Lepadatu)
Nota introductiva


Cateva observatii asupra conceptului de inconstient in psihanaliza (1912) (trad. de G. Lepadatu)
Nota introductiva

Pentru a introduce narcisismul (1914) (trad. de G. Lepadatu)
Nota introductiva

Scrieri metapsihologice din 1915

Pulsiuni si destine ale pulsiunilor (1915) (trad. de G. Lepadatu)
Nota introductiva

Refularea (1915) (trad. de G. Lepadatu)
Nota introductiva

Inconstientul (1915) (trad. de G. Lepadatu)
Nota introductiva
I. Justificarea inconstientului
II. Ambiguitatea inconstientului si punctul de vedere topic
III. Sentimente inconstiente
IV. Topica si dinamica refularii
V. Proprietatile speciale ale sistemului Ics
VI. Relatia dintre cele doua sisteme
VII. Identificarea inconstientului
Anexe (trad. de G. Lepadatu)
Nota introductiva la editia in limba romana
Anexa A
Anexa B
Anexa C

Completare metapsihologica la teoria viselor (1917 [1915]) (trad. de G. Lepadatu)
Nota introductiva la editia in limba romana

Doliu si melancolie (1917 [1915]) (trad. de G. Lepadatu)
Nota introductiva la editia in limba romana

Dincolo de principiul placerii (1920)
(trad. de G. Purdea si Vasile Dem. Zamfirescu)
Nota introductiva
Capitolul I
Capitolul II
Capitolul III
Capitolul IV
Capitolul V
Capitolul VI
Capitolul VII

Eul si Se-ul (1923) (trad. de G. Purdea si Vasile Dem. Zamfirescu)
Nota introductiva
I. Constient si inconstient
II. Eul si Se-ul
III. Eul si Supraeul (Idealul Eului)
IV. Cele doua categorii de pulsiuni
V. Dependentele Eului
Anexa I (Inconstientul descriptiv si inconstientul dinamic)

Anexa II (Marele rezervor al libidoului)

Nevroza si psihoza (1924 [1923]) (trad. de G. Lepadatu)
Nota introductiva

Problema economica a masochismului (1924) (trad. de G. Lepadatu)
Nota introductiva

Pierderea realitatii in nevroza si psihoza (1924) (trad. de G. Lepadatu)
Nota introductiva

Nota asupra "bloc-notes"-ului magic (1925 [1924]) (trad. de G. Lepadatu)
Nota introductiva

Negarea (1925) (trad. de G. Lepadatu)
Nota introductiva

Fetisismul (1927) (trad. de G. Lepadatu)
Nota introductiva

Clivajul Eului in procesul de aparare (1940 [1938]) (trad. de G. Lepadatu)
Nota introductiva

Bibliografie
Lista abrevierilor
Index


Traducere: Gilbert Lepadatu, George Purdea, Vasile Dem. Zamfirescu
Anul aparitiei: 2017
Format: 14X20.5 cm
Nr. pagini: 438


Manual de Chirurgie Orala, Anatomie, Patologie si Tehnici Chirurgicale - Adrian Mihail Nistor

$
0
0
Manual de Chirurgie Orala, Anatomie, Patologie si Tehnici Chirurgicale - Adrian Mihail Nistor

Policromie, peste 1000 fotografii si ilustratii!
Co-editie cu Societatea Italiana de Chirurgie Orala si Implantologie (SICOI)
 

Realizat in colaborare cu Societatea Italiana de Chirurgie Orala si Implantologie (SICOI) si Casa Italiana de Editura ”EDRA Edizioni”, volumul “Manual de Chirurgie Orala” descrie fundamentele teoretice asociate cu aplicatiile practice ale principalelor proceduri chirurgicale ce intra in competenta medicului specialist de chirurgie dento-alveolara. In acelasi timp, conform abilitatilor personale dar si al baremului stabilit de Colegiul Medicilor Dentisti din Romania, multe dintre interventiile prezentate intra si in cadrul larg al procedurilor pe care le poate efectua orice absolvent de Medicina Dentara. Majoritatea procedeelor chirurgicale sunt bogat ilustrate pe timpi operatori, calitate care determina utilitatea deosebita a acestei lucrari. In acest sens, expunerea teoretica a unei interventii chirurgicale este incadrata in contextul prezentarii unor notiuni de anatomie corelate cu imagini intra-operatorii si examene de radiologie dentara pre- si postoperatorii. Lucrarea contine aproximativ 800 de fotografii, ilustratii si tabele care completeaza textul si acopera spectrul patologiei chirurgicale orale. Informatiile prezentate sunt impartite in 14 capitole, iar unele dintre acestea – utilizarea laserului sau chirurgia ultrasonica – sunt prezentate pentru prima data intr-o lucrare didactica romaneasca. Toate capitolele prezentate se pot constitui in materie de studiu pentru studentii si absolventii Facultatilor de Medicina Dentara precum si pentru profesionistii care doresc sa isi imbunatateasca cunostintele practice de chirurgie orala. Pe parcursul prezentarii teoretice si practice, volumul prezinta un punct de vedere personal rezultat al experientei chirurgicale in concordanta cu datele actuale din literatura stiintifica.
 
CUPRINS

CAPITOLUL 1. Anatomia chirurgicala a cavitatii bucale

Introducere 1
1. 1. Regiunea mandibulara posterioara 2
1. 1. 1. Versantul vestibular 2
1. 1. 2. Marginea inferioara a mandibulei 3
1. 1. 3. Trigonul retromolar si ramura ascendenta a mandibulei 6
1. 1. 4. Versantul lingual 7
1. 1. 5. Marginea superioara a mandibulei 9
1. 1. 6. Corpul mandibular – planul osos 9
1. 2. Regiunea mandibulara anterioara 11
1. 2. 1. Versantul vestibular 11
1. 2. 2. Marginea inferioara a regiunii mandibulare anterioare 13
1. 2. 3. Versantul lingual 13
1. 2. 4. Marginea superioara 14
1. 2. 5. Planul osos al arcului anterior mandibular 14
1. 3. Planseul bucal si limba 16
1. 3. 1. Planseul bucal 16
1. 3. 2. Limba 19
1. 4. Regiunea anterioara a maxilarului 21
1. 4. 1. Regiunea vestibulara a maxilarului 21
1. 4. 2. Planul osos 23
1. 4. 3. Marginea inferioara a maxilarului 24
1. 5. Zona posterioara a maxilarului 25
1. 5. 1. Versantul vestibular 26
1. 5. 2. Planul osos maxilar 29
1. 5. 3. Marginea inferioara a maxilarului superior 31
1. 6. Bolta palatina 31
1. 7. Obrazul 36
1. 8. Buza superioara si buza inferioara 38
Bibliografie 40



CAPITOLUL 2. Principii biologice ale proceselor de vindecare osoasa (Biologia vindecarii oaselor maxilare)

Introducere 41
2. 1. Anatomia, fiziologia si histologia osoasa 41
2. 1. 1. Caracteristici macroscopice 41
2. 1. 2. Caracteristici microscopice 44
2. 2. Celulele osoase 47
2. 3. Dinamica procesului de vindecare osoasa 51
2. 3. 1. Fenomenele fiziologice initiale 51
2. 3. 2. Hemostaza fiziologica 52
2. 3. 3. Formarea tesutului de granulatie 52
2. 3. 4. Fenomenul de osteoconductie 53
2. 3. 5. Formarea osului 54
Bibliografie 57


 

CAPITOLUL 3. Examenul clinic si pregatirea unei interventii de chirurgie dento-alveolara (orala)

3. 1. Examenul clinic si paraclinic in chirurgia dento-alveolara (orala) 59
3. 1. 1. Etapele intocmirii Fisei stomatologice 61
3. 1. 2. Istoricul medical general 67
3. 1. 3. Istoricul afectiunii chirurgicale orale 68
3. 1. 4. Examenul clinic endobucal 68
3. 1. 5. Examene paraclinice 68
3. 2. Aspecte medico-legale in chirurgia dento-alveolara (orala) 70
3. 2. 1. Obtinerea consimtamantului informat al pacientului 70
3. 2. 2. Lipsa consimtamantului informat al pacientului 71
3. 3. Pregatirea unei interventii de chirurgie orala 72
3. 3. 1. Scurt istoric 72
3. 3. 2. Pregatirea interventiei de chirurgie dento-alveolara (orala) 74
3. 3. 3 Norme igienico-sanitare cu privire la interventiile de chirurgie orala in cabinetul stomatologic 75
3. 4. Conduita terapeutica in afectiuni ascociate 85
3. 4. 1. Afectiunile cardiovasculare 85
3. 4. 2. Afectiunile hepatice 87
3. 4. 3. Afectiunile neurologice si psihice 88
3. 4. 4. Afectiunile aparatului respirator 88
3. 4. 5. Afectiunile endocrino-metabolice 89
3. 4. 6. Afectiunile renale 91
3. 4. 7. Disfunctiile imunitare 91
3. 4. 8. Osteonecroza maxilarelor indusa medicamentos 92
3. 4. 9. Afectiuni oncologice 94
3. 4. 10. Sarcina si tratamentele stomatologice 96
3. 4. 11. Pacientul in varsta 97
Bibliografie 99


 

CAPITOLUL 4. Extractia dentara

Introducere 103
4. 1. Indicatiile extractiei dentare 103
4. 1. 1. Indicatiile extractiei dintilor permanenti 103
4. 1. 2. Indicatiile extractiei dintilor temporari 107
4. 2. Contraindicatii ale extractiei dentare 108
4. 2. 1. Contraindicatii absolute 108
4. 2. 2. Contraindicatii relative 108
4. 3. Instrumentarul chirurgical 108
4. 4. Extractia dentara simpla 120
4. 4. 1. Anestezia 120
4. 4. 2. Sindesmotomia 120
4. 4. 3. Extractia dentara cu clesti si elevatoare dentare 120
4. 5. Extractia dintilor maxilari 121
4. 5. 1. Extractia dintilor frontali 121
4. 5. 2. Extractia dintilor laterali 122
4. 6. Extractia dintilor mandibulari 126
4. 6. 1. Extractia dintilor frontali 126
4. 6. 2. Extractia dintilor laterali 126
4. 6. 3. Extractia molarilor 3 mandibulari (dinti erupti complet pe arcada dentara) 129
4. 7. Extractia resturilor radiculare dentare 130
4. 7. 1. Extractia resturilor radiculare cu clestele 130
4. 7. 2. Extractia resturilor radiculare cu elevatoarele dentare 131
4. 8. Extractia dintilor temporari 133
4. 9. Finalizarea extractiei dentare 134
4. 10. Atitudinea fata de plaga postextractionala 134
4. 10. 1. Atitudinea fata de plaga postextractionala normala 134
4. 10. 2. Recomandari si ingrijiri dupa finalizarea extractiei dentare 135
4. 10. 3. Atitudinea fata de plaga postextractionala infectata 135
4. 10. 4. Atitudinea fata de plaga postextractionala zdrobita 135
4. 10. 5. Sutura plagii postextractionale 135
4. 11. Extractia dentara prin procedee speciale 135
4. 11. 1. Extractia cu separarea radacinilor 135
4. 11. 2. Extractia prin alveolotomie 139
4. 11. 3. Extractia alveoloplastica 140
4. 11. 4. Plastia alveolara reconstructiva postextractionala imediata (PARPI) 142
4. 12. Accidente si complicatii ale extractiei dentare 143
4. 12. 1. Accidente ale extractiei dentare. Diagnostic si tratament 143
4. 12. 2. Complicatii ale extractiei dentare. Diagnostic si tratament 154
Bibliografie 157

4. 13. Sinuzita maxilara odontogena 158
4. 13. 1. Introducere. Notiuni de anatomie clinica 158
4. 13. 2. Etiopatogenia sinuzitei maxilare odontogene 161
4. 13. 3. Forme clinice si anatomo-patologice 164
4. 13. 4. Posibilitati de investigatie. Diagnosticul pozitiv si diferential 165
4. 13. 5. Tratamentul sinuzitei maxilare acute si cronice 167
Bibliografie 170


 

CAPITOLUL 5. Lambouri de acces in chirurgia dento-alveolara (orala). Tehnici de sutura

Introducere 171
5. 1. Caracteristici si cerinte ale unui lambou in chirurgia orala 171
5. 2. Tipuri de incizii utilizate in chirurgia orala 173
5. 2. 1. Inciziile orizontale 173
5. 2. 2. Incizii verticale – de eliberare (degajare) 174
5. 3. Tipuri de lambouri in chirurgia orala 175
5. 3. 1. Lamboul plic 175
5. 3. 2. Lamboul triunghiular 176
5. 3. 3. Lamboul trapezoidal 178
5. 3. 4. Lamboul semilunar 178
5. 3. 5. Lamboul in „Y” si „dublu Y” 180
5. 4. Crearea lambourilor in chirurgia orala 180
5. 4. 1. Lambouri cu grosime totala (toata grosimea) 180
5. 4. 2. Lambouri cu grosime partiala 180
5. 5. Inciziile periostale 181
5. 6. Decolarea lamboului 182
5. 6. 1. Decolarea subperiostala 182
5. 6. 2. Decolarea supraperiostala 182
5. 7. Proiectarea lambourilor in chirurgia orala 183
5. 8. Tehnici de sutura 183
5. 8. 1. Firele de sutura 184
5. 8. 2. Proprietatile firelor de sutura 184
5. 8. 2. 1. Proprietati fizice: 184
5. 8. 2. 2. Proprietati biologice: 184
5. 8. 2. 3. Lungimea si diametrul firelor de sutura 185
5. 8. 3. Clasificarea firelor de sutura 185
5. 8. 3. 1. Firele de sutura resorbabile: sunt naturale si sintetice 185
5. 8. 3. 2. Fire de sutura neresorbabile 186
5. 9. Acele de sutura 187
5. 10. Suturile in chirurgia orala 188
5. 10. 1. Efectuarea suturii 188
5. 10. 1. 1. Sutura intrerupta 189
5. 10. 1. 2. Suturile suspendate 194
5. 10. 1. 3. Sutura continua 199
5. 10. 2. Efectuarea nodului chirurgical 200
Bibliografie 202


 
CAPITOLUL 6. Chirurgia endodontica. Interventii chirurgicale ajutatoare tratamentului endodontic

Introducere 203
6. 1. Diagnosticul leziunilor periapicale 203
6. 2. Etiopatogenia leziunilor periapicale 204
6. 3. Clasificarea leziunilor osoase periapicale 205
6. 3. 1. Clasificarea dupa von Arx 205
6. 3. 2. Clasificarea Oberli 210
6. 4. Protocolul operator general in chirurgia endodontica 210
6. 4. 1. Alegerea si pregatirea instrumentarului 210
6. 4. 2. Crearea lamboului de acces 211
6. 4. 2. 1. Lamboul triunghiular 211
6. 4. 2. 2. Lamboul dreptunghiular (trapezoidal) 211
6. 4. 2. 3. Conservarea papilei interdentare in cazul utilizarii lambourilor triunghiulare si dreptunghiulare (trapezoidale) 211
6. 4. 2. 4. Lamboul trapezoidal paramarginal (Ochsenbein-Luebke) 212
6. 4. 2. 5. Lamboul semilunar 213
6. 4. 2. 6. Lamboul gingival palatinal sau “in plic” 213
6. 4. 3. Decolarea si departarea lamboului 213
6. 4. 4. Crearea osteotomiei de acces 216
6. 4. 5. Indepartarea leziunii periapicale 216
6. 4. 6. Rezectia apexului 216
6. 4. 7. Controlul sangerarii intraoperatorii 217
6. 4. 8. Pregatirea canalului/canalelor radiculare 218
6. 4. 9. Obturatia canalului radicular (directa si retrograda) 218
6. 4. 10. Sutura plagii postoperatorii 227
6. 5. Evaluarea procesului de vindecare in chirurgia endodontica 227
6. 6. Principalele procedee de chirurgie endodontica 227
6. 6. 1. Chiuretajul periapical 227
6. 6. 2. Rezectia apicala 228
6. 6. 3. Amputatia radiculara 232
6. 6. 4. Replantarea dentara 234
Bibliografie 235


 

CAPITOLUL 7. Incluzia dentara. Diagnostic si tratament chirurgical

7. 1. Incluzia dentara 237
7. 1. 1. Etiopatogenia incluziei 237
7. 1. 2. Examenul clinic 239
7. 1. 3. Investigatii radiologice 239
7. 1. 4. Indicatii si contraindicatii ale tratamentului chirurgical 240
7. 1. 5 Factori care conditioneaza extractia dintilor inclusi 243
7. 1. 6. Instrumentarul chirurgical 244
7. 2. Incluzia molarului 3 maxilar si mandibular 244
7. 2. 1. Germectomia molarilor 3 244
7. 2. 2. Extractia chirurgicala a molarului 3 inclus 250
7. 2. 2. 1. Extractia molarilor 3 mandibulari 250
7. 2. 2. 2. Extractia molarilor 3 maxilari 260
7. 3. Incluzia caninului maxilar si mandibular 264
7. 3. 1. Introducere. Etiologie. 264
7. 3. 2. Diagnostic clinic si radiologic. 264
7. 3. 3. Tratament 267
7. 3. 3. 1. Redresarea chirurgical-ortodontica 268
7. 3. 3. 2. Extractia chirurgicala a caninului maxilar inclus 272
7. 4. Incluzia premolarilor. Diagnostic si tratament 279
7. 5. Incluzia altor dinti 281
7. 6. Complicatii postoperatorii 283
Bibliografie 284


 

CAPITOLUL 8. Chisturile oaselor maxilare

8. 1. Date despre formarea dintilor (odontogeneza) 285
8. 1. 1. Dentinogeneza si amelogeneza 286
8. 1. 2. Formarea radacinii si a ligamentelor parodontale 286
8. 2. Etiopatogenia chisturilor maxilare 286
8. 3. Clasificarea chisturilor maxilare. Forme clinice 288
8. 3. 1. Chisturi de origine disembriogenetica 289
8. 3. 1. 1. Chisturile odontogene 289
8. 3. 1. 1. 1. Chistul gingival al nou-nascutului (perlele Epstein) 290
8. 3. 1. 1. 2. Chistul gingival al adultului 290
8. 3. 1. 1. 3. Chistul dentiger (pericoronar sau folicular) 290
8. 3. 1. 1. 4. Chisturile de eruptie 293
8. 3. 1. 1. 5. Chistul parodontal lateral 293
8. 3. 1. 1. 6. Chistul glandular odontogen (chistul sialo-odontogen) 294
8. 3. 1. 2. Chisturi neodontogene 294
8. 3. 1. 2. 1. Chistul canalului nazo-palatin (canalul incisiv) 294
8. 3. 1. 2. 2. Chistul nazo-labial (chistul nazo-alveolar) 294
8. 3. 2. Chisturi inflamatorii 295
8. 3. 2. 1. Chistul radicular (apical sau lateral) 295
8. 3. 2. 2. Chistul rezidual 297
8. 3. 2. 3. Chistul radicular (paradentar) lateral 299
8. 3. 3. Chisturi neoplazice. Tumora cheratochistica odontogena 300
8. 3. 4. Pseudochisturi 302
8. 3. 4. 1. Chistul osos solitar (traumatic, hemoragic) 302
8. 3. 4. 2. Chistul anevrismal 303
8. 3. 4. 3. Chistul (lacuna) Stafne 303
8. 4. Diagnosticul si tratamentul chirurgical al chisturilor oaselor maxilare 303
8. 4. 1. Examenul clinic extra- si intraoral 303
8. 4. 2. Examenul radiologic 304
8. 4. 3. Biopsia prin aspiratie, biopsia incizionala si excizionala 305
8. 4. 4. Tratamentul chirurgical 306
8. 4. 4. 1. Chistectomia (Partsch II) 306
8. 4. 4. 2. Marsupializarea (chistostomia - Partsch I) 311
8. 4. 4. 3. Tehnica combinata 311
Bibliografie 312


 

CAPITOLUL 9. Tratamentul chirurgical preprotetic

9. 1. Modelarea pre-protetica a partilor moi endobucale 313
9. 1. 1. Alungirea coroanei clinice 313
9. 1. 1. 1. Aspecte anatomice 315
9. 1. 1. 2. Tratamentul chirurgical 316
9. 1. 2. Procedee de chirurgie muco-gingivala 324
9. 1. 2. 1. Corectarea frenurilor si bridelor anormale (frenotomia, frenectomia si frenoplastia) 324
9. 1. 2. 2. Hiperplaziile muco-gingivale (creasta balanta) 332
9. 1. 2. 3. Hiperplaziile muco-gingivale vestibulare 332
9. 1. 2. 4. Hiperplaziile fibromucoasei palatine 332
9. 1. 2. 5. Fibromatoza perituberozitara 332
9. 1. 2. 6. Plastia santurilor periosoase maxilare si mandibulare 333
9. 1. 3. Procedee speciale pentru corectarea defectelor crestale 334
9. 1. 4. Modelarea estetica a conturului gingival (chirurgia surasului) 346
9. 2. Modelarea preprotetica a substratului osos al maxilarelor 352
9. 2. 1. Date despre campul protetic osos maxilar si mandibular 352
9. 2. 2. Diagnosticul si planul de tratament 355
9. 2. 3. Hipertrofia substratului osos al campului protetic 359
9. 2. 4. Atrofia substratului osos al campului protetic 360
9. 2. 4. 1. Bazele biologice ale integrarii grefelor osoase orale 360
9. 2. 4. 2. Tehnica chirurgicala de utilizare a grefelor osoase „in bloc” 362
Bibliografie 370


 

CAPITOLUL 10. Proceduri tehnice speciale in chirurgia dento-alveolara (orala)

10. 1. Tehnica piezoelectrica in chirurgia orala 371
10. 1. 1. Introducere, istoric 371
10. 1. 2. Caracteristici principale ale instrumentelor ultrasonice 373
10. 1. 3. Aplicatii ale tehnicilor ultrasonice 375
10. 1. 3. 1. Utilizarea instrumentarului ultrasonic in extractia dentara 375
10. 1. 3. 2. Inserarea implanturilor prin tehnica ultrasonica 379
10. 1. 3. 3. Utilizarea ultrasunetelor in reconstructia alveolara 381
10. 1. 3. 4. Elevarea mucoasei sinusului maxilar prin tehnica ultrasonica 385
10. 1. 3. 5. Prelevarea grefelor osoase prin tehnica ultrasonica 388
10. 2. Utilizarea laserului in chirurgia orala 393
10. 2. 1. Introducere. Interactiunea luminii laser cu tesuturile biologice 393
10. 2. 1. 1. Proprietatile optice ale tesuturilor 395
10. 2. 1. 2. Efectele biologice ale razei laser: fototermoliza selectiva 396
10. 2. 2. Laserul in chirurgia dento-alveolara (orala) 397
10. 2. 2. 1. Laserul Nd: YAG 398
10. 2. 2. 2. Laserul cu dioda 398
10. 2. 2. 3. Laserul cu CO2 398
10. 2. 2. 4. Laserul Er: YAG 398
10. 2. 3. Laserul in patologia mucoasei bucale 399
10. 2. 3. 1. Biopsia mucoasei bucale 399
10. 2. 3. 2. Leziunile infectioase 400
10. 2. 3. 3. Leziunile hipercheratozice (leucoplazii si hipercheratoze) 402
10. 2. 3. 4. Hiperplaziile conjunctive reactive 404
10. 2. 3. 5. Leziuni vasculare 410
10. 2. 4. Terapia laser in tratamentul osteonecrozei maxilarelor indusa medicamentos (ONMIM) 413
10. 2. 5. Laserul in chirurgia endodontica 417
10. 2. 6. Laserul in chirurgia parodontala 417
Bibliografie 419

CAPITOLUL 11. Chirurgia regenerativa a oaselor maxilare
11. 1. Principii biologice ale regenerarii osoase 421
11. 2. Regenerarea osoasa ghidata (ROG) 422
11. 3. Conservarea postextractionala a volumului osos alveolar (CPA) 424
11. 3. 1. Protocolul operator pentru conservarea crestei alveolare 428
11. 3. 2. Avantajele conservarii post-extractionale a volumului osos alveolar 433
11. 4. Elevarea membranei sinusului maxilar 434
11. 4. 1. Scurt istoric 434
11. 4. 2. Indicatii si contraindicatii pentru lifting-sinus 435
11. 4. 3. Etape de tratament 436
11. 4. 4. Protocolul operator 437
11. 4. 5. Tratamentul medicamentos postoperator 448
11. 4. 6. Complicatii ale ridicarii mucoasei planseului sinusului maxilar (complicatii ale sinus-lifting) 448
11. 4. 6. 1. Complicatii imediate 448
11. 4. 6. 2. Complicatii tardive 450
11. 5. Utilizarea celulelor stem adulte si a biomaterialelor individualizate 451
11. 5. 1. Clasificarea si proprietatile celulelor stem 451
11. 5. 2. Recoltarea celulelor stem 451
11. 5. 3. Izolarea celulelor stem 452
11. 5. 4. Utilizarea substratului solid (scaffold) 452
11. 5. 5. Biomaterialele individualizate (custom made) 454
Bibliografie 458


 

CAPITOLUL 12. Traumatismele dento-alveolarec

Introducere, clasificare 459
12. 1. Fracturi dentare orizontale 460
12. 1. 1. Fracturi coronare orizontale 460
12. 1. 2. Fracturi radiculare orizontale 462
12. 2. Fracturi dentare verticale (longitudinale) 462
12. 2. 1. Fisuri superficiale (craze lines) 462
12. 2. 2. Fracturi cuspidiene 462
12. 2. 3. Fracturi coronare incomplete (cracked tooth) 463
12. 2. 4. Fractura verticala corono-radiculara completa (split tooth) 463
12. 2. 5. Fractura radiculara verticala 463
12. 3. Luxatiile dentare 471
12. 4. Avulsiile dentare 473
12. 5. Traumatismele osului alveolar 474
Bibliografie 475


CAPITOLUL 13. Infectiile oro-maxilare

Introducere, clasificare 477
13. 1. Infectiile periosoase 478
13. 1. 1 Abcesul vestibular 479
13. 1. 2 Abcesul palatinal 482
13. 1. 3. Abcesul perimandibular extern (peribazilar, al spatiului corpului mandibular) 483
13. 2. Infectiile spatiilor (lojilor) fasciale 484
13. 2. 1. Infectii primare maxilare 484
13. 2. 1. 1. Abcesul spatiului genian (bucal) 484
13. 2. 1. 2. Abcesul spatiului canin 485
13. 2. 1. 3. Abcesul spatiului infratemporal 485
13. 2. 2. Infectii primare mandibulare 486
13. 2. 2. 1. Abcesul spatiului bucal 486
13. 2. 2. 2. Abcesul spatiului sublingual 487
13. 2. 2. 3. Abcesul spatiului submentonier 488
13. 2. 2. 4. Abcesul spatiului submandibular 489
Bibliografie 490

CAPITOLUL 14. Atitudinea postoperatorie si dispensarizarea in chirurgia dento-alveolara (orala)

Introducere 491
14. 1. Evaluarea postoperatorie imediata 491
14. 2. Finalizarea sedintei de tratament chirurgical 491
14. 3. Tratamentul medicamentos postoperator 492
14. 3. 1. Antibioticele 492
14. 3. 1. 1. Penicilinele 494
14. 3. 1. 2. Cefalosporinele 494
14. 3. 1. 3. Macrolidele 494
14. 3. 1. 4. Lincosamidele 495
14. 3. 2. Analgezicele 495
14. 3. 2. 1. Paracetamol (acetaminofen) 496
14. 3. 2. 2. Opioidele 496
14. 3. 3. Medicamentele antiinflamatoare 498
14. 3. 3. 1 Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) 498
14. 3. 3. 2. Antiinflamatoarele steroidiene (AIS) 500
14. 3. 4. Terapia de protectie gastrica 502
14. 4. Tratamentul local postoperator 502
14. 4. 1. Antisepticele locale 502
14. 4. 2. Hemostaza 502
14. 4. 3. Adjuvanti hemostatici mecanici 503
14. 4. 4. Crioterapia 503
Bibliografie 505

Nr. de pagini : 530, 1000 illustratii
Anul aparitiei : 2017
Format: 19 x 21 cm
Autori: Gral Dr. Adrian Mihail Nistor & Colab & SICOI

Lumea de cristal - Proca Dorin

$
0
0
Lumea de cristal - Proca Dorin

Dorin Proca - Ultimul dans al lunii

Poezia adevarata echivaleaza cu o incantatie. Miracolul ei sta in chiar capacitatea de a suporta banalul, de a intui magicul, de a profeti unicul adevar. Textul asumat ce poarta in sine marturia unei credinte are de obicei forta de a convinge. Peste asemenea consideratii facile, un hatru ar zice ca poezia trebuie sa aiba o ,,functie sanitara" - sa coboare in strada si sa vindece rani. De-abia dintr-un asemenea punct putea-vom vorbi despre catharsis. Registrele lirismului contemporan sunt din start contrastante, isi conjuga devenirile sub forma unor antiteze puternice, marturii la randul lor ale unei realitati defragmentate.

Volumul de fata semnat de Dorin Proca se instituie intr-un ,,contract pe viata" de factura lirica; altfel spus, e inca un semnal al credintei autorului, raportata la o lume partial virtuala, in stare de a perpetua credibil criterii de valoare. In ciuda acestei evidente, poemele nu sunt nici pe departe echivalentele unor legi dure ori exprimari apodictice.

Poezia lui Dorin Proca respira pe mai departe tinerete: nu ramane incorsetata in formule exclusiv metaforice si nici nu mizeaza prea mult pe exprimari ornante, care din pacate ar fi riscat o ambiguizare a sensurilor. Un plus al cartii de fata este tocmai faptul ca propriul continut trece in fata expresiei, autorul neinteresandu-se explicit nici de posibilitatile intertextual-interpretative. Cititorul prezentului volum se va bucura probabil de supletea imaginilor artistice si nu va genera coduri de comportament predefinit. Aflat in fata acestei lumi ofertante, va intelege ca poezia insasi e finalitate fireasca contrapusa lumii reale, obiective. Daca cea de-a doua isi consuma vitriolul numarand apocalipse, lumea poeziei e precum mersul ce jaloneaza, un ,,mers pe cant", perceptibil eventual naturilor superioare.

Marius Manta

Nr. de pagini : 114
Anul aparitiei : 2017

Limba franceza pe intelesul tuturor - Fise de lucru pentru gimnaziu, L2

$
0
0
Limba franceza pe intelesul tuturor - Fise de lucru pentru gimnaziu, L2

 Intr-o lume a tehnologiei,in care timpul este tot mai putin destinat pentru lectura unei carti sau pentru studiul unei limbi straine,copiii de azi se pot intreba :”De ce sa invat limba franceza?’’

Ei bine,raspunsul ni-l ofera tot tehnologia.La o simpla cautare pe Google aflam ca mai bine de 260 de milioane de persoane folosesc franceza pe cele cinci continente. In aproape 70 de state din lumea intreaga, franceza este limba oficiala. Franceza este si limba straina cea mai studiata in lume dupa engleza. Franta dispune de cea mai mare retea de institutii culturale in strainatate, institutii in care sunt prendate cursuri de franceza pentru mai bine de 750.000 de persoane in fiecare an.

Franceza este atat limba de lucru, cat si limba oficiala a institutiilor precum ONU, Uniunea Europeana, UNESCO, NATO, Crucea Rosie Internationala

Franceza este limba internationala pentru teatru, pentru arte vizuale, dans, arhitectura, gastronomie, moda...Cunoasterea limbii franceze inseamna un acces in versiune originala la marile texte ale literaturii franceze si francofone, dar si la cinematografie si muzica.

Lucrarea de fata se doreste a fi un prim pas in familiarizarea copiiilor cu unele notiuni de baza,care saii ajute sa indrageasca aceasta limba .

Prof Adina Magdalena Voda

Nr. de pagini : 68
Anul aparitiei : 2017

Icoana in Traditia Ortodoxa - Stephane Bigham

$
0
0
Icoana in Traditia Ortodoxa - Stephane Bigham

 In societatea contemporana, in care Dumnezeu este din ce in ce mai absent si in care totul este apreciat dupa utilitatea practica, aspectul „neobisnuit” al icoanei deranjeaza prin capacitatea sa de a face apel la nivelurile profunde ale fiintei umane. Icoana reintroduce o prezenta dumnezeiasca in viata de zi cu zi. Aceasta poate surprinde „pe furis” privitorii anesteziati sau nepasatori care, prin intermediul ei, se simt mai aproape de o dimensiune nebanuita a existentei lor, o dimensiune inabusita. Ochii patrunzatori ai fetei sfinte strapung adancurile omului modern si acolo, acest chip poate face simtita frica sau pacea. Chiar si crestinii „secularizati”, daca nu cumva aceasta formulare reprezinta o contradictie in termeni, simt bucurie sau tristete. Prezenta lui Dumnezeu este un foc mistuitor care incalzeste sau arde inima.

Pr. Stéphane Bigham

Nr. de pagini : 252
Anul aparitiei : 2016

Acest om sfant. Impresii despre Mitropolitul Antonie - Gillian Crow

$
0
0
Acest om sfant. Impresii despre Mitropolitul Antonie - Gillian Crow

Nascut in familia unui diplomat al Ambasadei Imperiului Tarist, nevoit sa guste de timpuriu din potirul amar al exilului impreuna cu cei dragi, absolvent mai apoi al Facultatii de Medicina din Sorbona si medic practicant in Corpul Medical al Armatei Franceze, monah in secret, dupa o chinuitoare criza existentiala dominata de gandul sinistru al sinuciderii, preot paroh al comunitatii ortodoxe ruse din Anglia, si in cele din urma arhiereu slujitor, om de televiziune si de radio, Parintele Antonie a fost o personalitate fascinanta – „cea mai autentica voce a crestinismului din Marea Britanie a anilor '70 - '80”, asa cum l-a numit odinioara un cunoscut prezentator al postului BBC. Volumul de fata prezinta numeroase episoade din viata Vladicai Antonie, veritabile file de Pateric, cu intamplari ale felului de a fi ale „acestui om sfant” a carui personalitate, in pofida faptului ca poate fi uneori receptata ca aspra de catre cei din jur sau chiar greu de suportat, este in intregime transfigurata de Duhul Sfant – izvorul sfinteniei.

- Parintele Episcop Macarie Dragoi al Episcopiei Ortodoxe Romane a Europei de Nord

Nr. de pagini : 402
Anul aparitiei : 2007

Sfantul Ioan Gura de Aur, arhiepiscop la Constantinopol - Ioan Alexandru Mizgan

$
0
0
Sfantul Ioan Gura de Aur, arhiepiscop la Constantinopol - Ioan Alexandru Mizgan

 Sfantul Ioan Gura de Aur a fost omul echilibrului sanatos, tinand o dreapta cumpana intre invatatura si practica. A fost sincer fata de Dumnezeu si fata de oameni, dar mai ales a fost plin de viata duhovniceasca, plin de curaj duhovnicesc, intarind pe toti cu acest curaj care il stapanea pe el. Mi-a placut intotdeauna sa-l numesc pe Sfantul Ioan Gura de Aur, Sfantul curajului crestin!

Dr. Ioan Mihaltan
Episcopul Oradiei, Bihorului si Salajului


Nr. de pagini : 116
Anul aparitiei : 2016

Dovada lucrurilor nevazute. Ortodoxia si fizica moderna - Arhiepiscop Lazar Puhalo

$
0
0
Dovada lucrurilor nevazute. Ortodoxia si fizica moderna - Arhiepiscop Lazar Puhalo

Ceea ce ne preocupa este sa aratam ca exista o relatie intre Ortodoxie si stiinta moderna; insa urmarim sa dovedim un fapt evident. Ati putea intreba: cine a vazut Duhul Sfant coborand in inima cuiva sau cine a observat prezenta lui Hristos in Sfanta Euharistie; cine a vazut harul lui Dumnezeu cu propriii lui ochi? Raspundem: „Cine a vazut vantul? Oare dragostea nu poate fi prezenta in inima omului fiindca nu poate fi observata fizic? Care om a tinut in mana un electron pentru a i-l arata copiilor lui? Ochii carui om au urmarit calatoria unui neutrino ori s-au desfatat observand direct quarcurile din centrul unui atom? Cine va vedea, va atinge sau va gusta vreodata un boson?”

Fizica, asemenea Ortodoxiei, crede in evidenta lucrurilor nevazute. Ea exprima inefabilul si dovedeste, prin experienta, existenta acelor lucruri care nu pot fi masurate.

Arhiepiscop Lazar Puhalo

Nr. de pagini : 169
Anul aparitiei : 2015


Rugaciunea vie - Mitropolitul Antonie de Suroj

$
0
0
Rugaciunea vie - Mitropolitul Antonie de Suroj

 Prea adeseori rugaciunea nu are atata importanta in vietile noastre incat orice altceva sa dispara pentru a-i face loc. Rugaciunea e adaugata multor altor lucruri; dorim ca Dumnezeu sa fie prezent, nu fiindca nu exista viata fara El, nu fiindca este valoarea suprema, ci fiindca ar fi asa de bine ca, pe langa toate binefacerile lui Dumnezeu, sa beneficiem, de asemenea, si de prezenta Sa. El este ceva adaugat nevoilor noastre si cand Il cautam in acest fel, nu-L vom intalni.... Toti stim cum e sa iubesti pe cineva cu toata inima; cunoastem placerea nu doar a intalnirii, ci si a gandirii la cel iubit, mangaierea pe care acest gand ne-o ofera. In acest fel trebuie sa incercam sa-L iubim pe Dumnezeu, iar de fiecare data cand e pomenit numele Sau, ar trebui sa ni se umple inima si sufletul de o caldura infinita.

Mitropolitul Antonie de Suroj

Nr. de pagini : 169
Anul aparitiei : 2013

Raspunderea civila delictuala obiectiva. Editia 2 (Colectia Praxis)

$
0
0
Raspunderea civila delictuala obiectiva. Editia 2 (Colectia Praxis)

O noua conceptie privind Raspunderea civila

Despre lucrare

In alegerea temei Raspunderea civila delictuala obiectiva a fost avuta in vedere necesitatea informarii teoreticienilor, dar si celor implicati direct in infaptuirea actului de justitie, cu privire la dispozitiile legale aplicabile unor ipoteze de raspundere civila delictuala obiectiva.

Solutiile jurisprudentiale pronuntate in acest domeniu de-a lungul timpului, in Romania, dar si in alte state din cadrul Uniunii Europene, analizate in cuprinsul studiului, ar putea contribui la crearea unei jurisprudente unitare, temeinic ancorata in realitatile socio-juridice ale societatii moderne, dar si la formarea unei noi conceptii privind conditiile angajarii raspunderii.

Dilemele etico-juridice privind necesitatea obiectivarii raspunderii civile delictuale sunt mai actuale ca oricand, declansand noi dezbateri privind necesitatea reconstruirii acestei institutii importante a dreptului nostru privat, in raport cu realitatile economico-sociale ale societatii moderne.

Despre editia 2

Lucrarea, aflata la cea de a doua editie, prezinta o analiza evolutiva a raspunderii civile delictuale potrivit reglementarii noului Cod civil, normelor dreptului pozitiv si interpretarilor doctrinare, intr-o constructie stiintifica care se doreste a fi utila si necesara teoriei si practicii dreptului.

Ipotezele de raspundere civila delictuala analizate ofera cititorului o analiza a fundamentelor obiective si a implicatiilor acestora asupra conditiilor speciale pentru stabilirea obligatiei de despagubire a victimei. Argumentele aduse au in vedere profundele transformari care au intervenit in interpretarea traditionala, semnaland necesitatea adaptarii normei juridice si orientarii jurisprudentiale in favoarea intereselor victimelor faptelor prejudiciabile.

Din cuprins

    Sunt avute in vedere urmatoarele tipuri de raspundere:
    -    raspunderea pentru pagubele cauzate de lucruri si animale;
    -    raspunderea pentru produsele defectuoase;
    -    raspunderea pentru prejudiciile cauzate prin ruina edificiului;
    -    raspunderea comitentului pentru fapta prepusului sau;
    -    raspunderea pentru prejudiciile cauzate prin acte administrative nelegale;
    -    raspunderea pentru prejudiciile cauzate printr-o eroare judiciara;
    -    raspunderea pentru prejudiciile aduse mediului inconjurator;
    -    raspunderea cauzata de exercitarea abuziva a drepturilor subiective;
    -    raspunderea subsidiara a persoanei lipsite de discernamant.
    analiza cauzelor economice si sociale care au determinat consacrarea unor fundamente de natura obiectiva a raspunderii
    evolutia doctrinara si jurisprudentiala privind fundamentarea raspunderii civile delictuale
    reglementari europene transpuse in legislatia nationala: Directiva 85/374/CEE privind raspunderea pentru produse defectuoase
    securitatea consumatorului prin prisma fundamentarii raspunderii pentru produse defectuoase
    caracterul novator al prevederilor legale privind raspunderea pentru produse defectuoase
    argumente privind eliminarea raspunderii pentru ruina edificiului ca ipoteza speciala de raspundere delictuala
    trasaturile specifice ale raspunderii reglementate prin Legea nr. 554/2004
    reglementari interne cu privire la raspunderea Statului roman pentru erori judiciare

Puncte forte

    tratarea, aproape exhaustiva, a elementelor necesare si esentiale pentru intelegerea raspunderii civile delictuale obiective din perspectiva noului Cod civil
    corelarea vechii reglementari cu cea noua
    numeroase trimiteri la jurisprudenta nationala, dar si cea europeana
    analiza cauzelor CEDO relevante in materie
    prevederi legale speciale privind raspunderea Statului
    evidentierea si analizarea sistematica a elementelor de noutate absoluta identificate in materia raspunderii civile delictuale obiective
    ample referinte bibliografice
    index alfabetic cu indicarea notiunilor esentiale

Despre autor

Lacrima Rodica BOILA este avocat definitiv in cadrul Baroului Mures si conferentiar universitar doctor la Facultatea de Stiinte Economice, Juridice si Administrative, Universitatea „Petru Maior” din Targu-Mures.

Nr. de pagini : 680
Anul aparitiei : 2017

Avantajul Fericirii - Cele sapte principii ale psihologiei pozitive care stimuleaza performanta si determina succesul

$
0
0
Avantajul Fericirii - Cele sapte principii ale psihologiei pozitive care stimuleaza performanta si determina succesul

Cartea face parte din colectia Tu esti numarul 1 a editurii Busine$$ Tech.

Nu exista nicio cale spre fericire. Fericirea este Calea.

 „Voi fi fericit atunci cand am sa fiu promovat... cand am sa fac mai multi bani... cand copii mei vor intra la scoala potrivita... cand voi slabi zece kilograme... cand voi avea o relatie multumitoare... cand...“

Te-ai surprins vreodata spunand ceva de acest gen?

Daca da, trebuie sa afli ca, la fel ca tine, multi sunt cei care cred ca atunci cand vor avea succes vor fi fericiti.

Dar cele mai recente cercetari ale expertilor in psihologie pozitiva si neurostiinte demonstreaza ca ideea asta este complet gresita. De fapt, lucrurile stau exact invers si fericirea este cea care alimenteaza succesul. Si pe masura ce devenim mai pozitivi, creierul nostru devine mai creativ, mai motivat, mai energic, mai rezilient, mai sanatos si mai productiv.

Cei mai multi oameni isi doresc sa aiba succes in viata. Si, bineinteles , oricine vrea sa fie fericit. Cand vine vorba de urmarirea succesului si fericirii cei mai multi oameni presupun ca formula este urmatoarea: daca muncesc din greu voi avea succes si cand voi avea succes voi fi fericit. Singura problema este ca ultimul deceniu de cercetari in domeniul psihologiei pozitive a dovedit ca aceasta formula este gresita si ca succesul nu naste fericire. Bazat pe cel mai mare studiu realizat vreodata asupra fericirii si a potentialului uman (studiu realizat de autor pe mai mult de 1600 de studenti), Shawn Achor, lector la Harvard, ne impartaseste sapte principii de baza ale psihologiei pozitive pe care fiecare dintre noi le poate utiliza pentru a-si imbunatati performantele si a obtine un avantaj competitiv la locul de munca. El arata ca, de fapt, fericirea alimenteaza succesul si performanta, si nu invers . De ce? Pentru ca atunci cand suntem mai fericiti si mai pozitivi suntem mai angajati, mai creativi, mai rezistenti la stres si mai productivi. Avantajul Fericirii va fi pe placul oricui vrea sfaturi practice cu privire la modul in care poate deveni mai fericit si datorita fericirii mai de succes.

Nr. de pagini : 288
Anul aparitiei : 2013

Pseudokinematikos 2 - Bucuriile filmului (Marian Radulesu)

$
0
0
Pseudokinematikos 2 - Bucuriile filmului (Marian Radulesu)

Marian Radulescu e un indragostit iremediabil de cinema. Dar si un cautator al desavarsirii launtrice, care stie sa-si pastreze busola spirituala in aventura prin hatisurile ademenitoare ale artei a 7-a. Cel de-al doilea volum al sau de eseuri cinematografice, Pseudokinematikos 2, confirma aceasta dubla consacrare, sesizabila inca din cartea sa de debut. Dar mai sunt compatibile, la inceputul acestui mileniu al marilor disensiuni, cele doua coordonate – filmica si religioasa? Marian Radulescu ne arata ca da, ori, mai bine zis, alege chiar el filmele in care cele doua dimensiuni – cultura omului din afara si cea a omului launtric – intra in dialog. Pentru a ajunge, astfel, pe caile subiective ale unor note de lectura, la piesele de rezistenta ale istoriei filmului, cele care au modelat si vor continua sa modeleze generatii.

Elena Dulgheru

Nr. de pagini :  382
Anul aparitiei : 2015

Jurnal de tresariri - Marius Iordachioaia

$
0
0
Jurnal de tresariri - Marius Iordachioaia

Marius Iordachioaia isi varsa sufletul pe hartie ca-ntr-o spovada publica, intr-un exercitiu de sinceritate cum nu am mai intalnit, invitandu-ne tainic la o introspectie a propriilor noastre vieti si alegeri. Desi e la moda sa fii auto-critic pana la masochism, autorul nu o face din manierism, pentru ca asa ar da bine, ci pentru ca el nu poate fi altfel. Metafora, drogul tare al scriitorilor, este aici doar un vehicul pentru a descrie o stare a lucrurilor si un vehicul spre Hristos.

Laurentiu Dumitru

 

Nr. de pagini : 162

Viewing all 56760 articles
Browse latest View live