Quantcast
Channel: LibrariaOnline.ro
Viewing all 56760 articles
Browse latest View live

Curs pentru limba engleza (Level B1). SPARK 3. Class CDs (4 CD-uri)

$
0
0
Curs pentru limba engleza (Level B1). SPARK 3. Class CDs (4 CD-uri)SPARK 3. Class CDs (4 CD-uri).

Curs pentru limba engleza (Level B1). SPARK 3. Class CDs, contine 4 cd-uri aferente Manualului, Caietului si Teacher s resource Pack.

Spark 3 is an English course designed exclusively for students studying English at Pre - Intermediate Level. The course follows the principles of the Council of Europe Common Framework of Reference Level B1.


Autori: Virginia Evans, Jenny Dooley
Anul aparitiei: 2011
Nr. pagini: 136

Femeia alba pe bicicleta verde

$
0
0
Femeia alba pe bicicleta verdeCand sotii Sabine si George Harwood ajung din Anglia in Trinidad, la jumatatea anilor ’50, aduc cu ei doar cateva geamantane si bicicleta verde a lui Sabine, planuind sa nu ramana aici mai mult de trei ani. Dar luxurianta insula caraiba il vrajeste profund si iremediabil pe George, in vreme ce sotia lui se simte chinuita de caldura, izolata si stanjenita de segregarea rasiala. Singura mangaiere o reprezinta plimbarile pe frumoasa ei bicicleta verde, care o duce pe Sabine in locuri unde n-ar fi vrut sa ajunga. Dragostea pentru sotul ei o tine prizoniera pe insula decenii la rand, pana intr-o zi, cand George descopera cu totul intamplator cat de mari si de multe sunt secretele care si-au facut loc intre ei in toti acesti ani. Coplesit de remuscari, simte o nevoie disperata de a-i dovedi sotiei iubirea pe care i-o poarta inca. Dar consecintele sunt tragice. O poveste de dragoste de neuitat, care dureaza mai bine de cincizeci de ani, si un fundal extraordinar - uneori magic, alteori extrem de periculos... 



Anul aparitiei:2012

OLIVE KITTERIDGE. Colectia Premium

$
0
0
OLIVE KITTERIDGE. Colectia PremiumTreisprezece povestiri scrise cu profunda intelegere si simpatie pentru natura umana dezvaluie momentele de tristete sau de revelatie ale unor oameni cat se poate de obisnuiti. Olive Kitteridge este firul calauzitor ce traverseaza toate aceste crampeie de viata. Fosta profesoara de matematica, personalitate puternica si mizantropa, aceasta cunoaste suferinta de a-si vedea unicul fiu instrainandu-se treptat de ea. Dezamagirea ia forma casatoriei lui Christopher, copilul iubit, cu o femeie pe care abia o cunoaste si  de care va divorta dupa un an. Fire dificila si nesociabila, Olive isi pierde ultimul prieten adevarat cand sotul sau, Henry, sufera un atac cerebral si isi petrece restul vietii intr-o stare vegetativa. Toate aceste experiente o conduc la concluzia ca toti ne nastem si murim singuri. In esenta, Olive Kitteridge este o carte despre pierdere, despre neputinta de a stabili sau a reinnoda legaturile sufletesti cu cei apropiati, dar si despre speranta si reinnoire. Ceea ce insenineaza existenta dureros de confuza, uneori lipsita de sens a personajelor sunt clipele fugare in care acestia inteleg ca viata vibreaza totusi de frumusete si ca  merita a fi traita. Cartea a obtinut Premiul Pulitzer pentru fictiune in 2009.



Numar pagini:320
Anul aparitiei:2010

Povestire despre Sonecika

$
0
0
Povestire despre SonecikaIn 1937 Tvetaieva afla, dintr o scrisoare, ca Sofia Holliday a murit in 1934. Impreuna cu fiul ei Mur, pleaca in Sudul Frantei. Stau in mica localitate din Gironda, Lacanau, renumi¬ta statiunea balneara Lacanau Océan. Incepe sa si scrie recviemul de proza poetica, Povest’ o Sonecike. Intre trairea si rememorarea pri¬eteniei trecusera 18 ani. Intreaga vara a anului 1937 se afla, pentru Tvetaieva, sub semnul primaverii din 1919. Povestirea ei o considera „cantecul lebedei”.

Numar de pagini: 256 pag
Format: 11x18 cm
An aparitie: 2012

Singura cale

$
0
0
Singura cale„Am o carte, tot un roman, inca nepublicat, care se petrece in aceeasi perioada [stalinista – n.n.], unde am tentat o interesanta experienta: sa-mi folosesc elemente ale propriei biografii, din aceiasi ani, cincizeci, dar... modificand enorm datele si traseul eroului principal. Epoca teribila a acelor ani contine, cred eu, un material epic si uman extraordinar de interesant si de bogat, tratat azi de unii comentatori in fuga, polemic si nu rareori in necunostinta de cauza. Nu numai noi, tinerii intelectuali, am fost aruncati de istorie intr-un cazan aprins si turbulent, dar intreaga societate romaneasca, ocupata de tancurile eliberatoare sovietice, a fost pusa, cu forta, in fata unor asa-zise noi valori si impinsa sa-si nege si sa-si calomnieze trecutul, traditia si intemeietorii. Astfel de crize si taifunuri istorice pot, uneori, sa ne arate o alta fata a neamului, a comunitatii noastre, cu atat mai mult cu cat in acei ani, ba chiar si in acele decenii, noi, romanii, am avut senzatia de a fi fost uitati sau parasiti de vechii nostri aliati care ne-au fost model in timp si ne-au ajutat sa ne constituim intr-un stat structurat pe principii democrate. Franta in primul rand, care, dupa cum stim, a avut si ea de luptat, mai ales in anul ‘68, cu revolte si contestatii ale tinerilor, nu putini dintre ei sub flamura radical-anarhista a unui filosof de talia lui J. P. Sartre.”


Numar de pagini: 640
An aparitie: 2011
Format: 13x20

Ex. Roman de dragoste & conspiratie

$
0
0
Ex. Roman de dragoste & conspiratieEx, roman de dragoste & conspiratie, este povestea uluitoare a unui gropar balcanic, un individ ce are parte de un miracol mai putin reperat de literatura sau de presa. Viata lui se schimba dupa un vis obisnuit, un craniu si o prietenie oferita de doi tineri care lupta, fiecare in felul sau, cu imprevizibilul existentei. Inedit nu doar prin limbaj si umor, ci si printr-o viziune blanda asupra chinurilor cotidiene si asupra acelui stravechi „razboi” – vizibil, dur sau subteran – dus dintre generatii si nu numai, acest roman de dragoste & conspiratie dezvaluie cateva realitati ocultate sub schimburile stranii convenite intre generatii de oameni care, din punct de vedere al mentalitatii si al simtirii, se exclud reciproc. Schimburile de acest gen ascund, in esenta, un joc, sau, mai bine zis: jocul, pe care Omul l-a neglijat, pana nu mai stie sa (se) joace decat cu propria-i soarta, dar si singura sansa a speciei de a supravietui.


Numar de pagini: 200
Format: 11x18 cm
An aparitie: 2010

Eros & Thanatos la Cezar Ivanescu

$
0
0
Eros & Thanatos la Cezar IvanescuCititorul il reintilneste pe acelasi Cezar Ivanescu agitat, polemic, necrutator inainte de toate cu sine insusi, ca sa aiba indreptatirea de a pretinde si altora rigoare maxima si fara rabat, in judecarea formelor sensibile, de a aprecia, dupa normele grele ale destinului scriitoricesc predispozitia confratilor de a se angaja cu toata fiinta in aventura fara seaman a creatiei de tip genial. Legea acceptabila si de aur se deduce din preceptul mostenit dupa textele sacre: „multi chemati dar putini alesi”. Cezar Ivanescu se doreste a fi printre acestia din urma. Si chiar este (!) daca i se identifica semnele si „ranile”. Nu trebuie sa ne nelinisteasca, prin urmare, cuvintele grele, cu rost in fond, si cu hotirarea omului, la adresa impostorilor, a criticilor de ocazie, a meseriasilor de duzina. Pe corabia argonautilor multi s-au incumetat sa urce la plecare, dar putini s-au invrednicit sa poarte cununa de legenda la intoarcere. Urcusul pe scara lui Iacob, pina la intilnirea cu lumina, ingerii si poezia adevarata, nu-i este accesibil oricui.


Numar de pagini: 250
Format: 13x20 cm
An aparitie: 2010

Fiul nisipurilor

$
0
0
Fiul nisipurilorUn roman de exceptie, cu o intriga de prima mana. Un roman care se citeste cu sufletul la gura.

Numar de pagini: 208
Format: 11x18 cm
An aparitie: 2010

Mai mult decat psihoza

$
0
0
Mai mult decat psihozaMai mult decat psihoza este un roman psihologic. Actiunea se desfasoara pe mai multe planuri, plecind de la jurnalul eroinei principale, Ynonne Daphne, care, suferind de doua boli psihice, incearca sa faca fata neajunsurilor bolii. Fundalul cartii este unul al spitalului, prezentindu-se realitatea dura a bolii. In aceasta admosfera se desfasoara actiunea reala care se suprapune cu lumile din mintea lui Yvonne. Faptul ca Yvonne creste prin spitale o determina sa vada in medici reali – parinti, dezvoltind psihopatii si fantasme care o vor urmari si in timpul facultatii. Traseul psihologic este bine gindit si analizat de autoare, punind-o pe eroina, succesiv, in mijlocul vietii reale careia trebuie sa-i faca fata. Yvonne este insa, psihologic vorbind, un copil, iar reactiile ei vor fi de fiecare data tulburatoare, neasteptate. Scenariul cartii va fi ancorat prin diferite medii, prin spitale, prin universitati, la conferinte, printre scriitori, pentru ca Yvonne ajunge scriitoare. Planul real cu cel imaginar se impleteste cu finete, aducindu-se in planul intii o discutie imaginara la care participa principalii scriitori ai lumii, masa la care va participa si Yvonne. Fragilitatea existentei umane o va determina pe Yvone sa comita o tentativa de suicid careia ii supravietuieste. In final, cel care o va face sa inteleaga ca in lume nimic nu conteaza mai mult decit prietenia, prietenia adevarata dintre oameni, este medicul Hermann, pentru mintea lui Yvonne tata Hermann.


Numar de pagini: 200
Format: 11x18 cm
An aparitie: 2010

Kenoma (Gabriela Cretan)

$
0
0
Kenoma (Gabriela Cretan)Gabriela Cretan scrie poezie cu gnoza dedesubt. Faptul a fost remarcat inca de la prima sa carte iar modul acesta de a construi a ramas nu constant, ci neschimbat, chiar daca unele accente s-au mai mutat. Gnoza, tradusa apocrif, nu e insa decit schela unei viziuni de intensitate paroxistica. Important cu adevarat e suflul imaginativ, dezlantuirea spasmatica a imaginatiei si ritmul frenetic in care sublimele se topesc in grotesc sau imnoidele se revarsa in apostrofe. Gabriela Cretan vede lumea oximoronic, in coincidente stupefiante si radicale, in care gramatica sacrelor nu se mai poate distinge de cea a infernalelor. Modului ei de a traduce juisarea vizionara in sarcasme si febra celesta in repulsii violente i s-ar potrivi conceptul de „profanare” al lui Giorgio Agamben. Asta daca poezia n-ar face altceva decit filosofia; dar cum face, Gabriela Cretan scrie cu o exasperare exuberanta si cu o ardenta vitriolata despre cel mai inconfortabil mod de a fi in lume: sub un imperativ atroce.


Numar de pagini: 110
Format: 13x20 cm
An aparitie: 2010

Casa cu iedera

$
0
0
Casa cu iederaFlorin Logresteanu, membru, din 1999, al Uniunii Scriitorilor din Romania, a debutat in 1974, in revista Luceafarul, la recomandarea lui S. Damian si a prozatorului Nicolae Velea. A publicat, pana astazi, un volum de nuvele (Raspantia pasarilor) si trei romane (Trepte, Inseparabilii, Labirinturi), despre care s-au pronuntat critici importanti, precum L. Ulici, Dan Cristea, Constantin M. Popa, N. Ciobanu, Marian Popa, G. Cosoveanu, Paul Aretzu etc.

Florin Logresteanu (care e Doctor in Filologie si profesor la Colegiul National „Elena Cuza” din Craiova) propune noul sau roman intitulat Casa cu iedera. Actiunea lui se desfasoara pe fundalul evenimentelor care au premers conflictului balcanic dintre sarbi si albanezi din ultimul deceniu al mileniului trecut. L-am citit in manuscris si sunt in masura sa spun ca e vorba de un excelent roman al psihozei colective, care lumineaza subsolurile constiintei umane.


Numar de pagini: 344
Format: 13x20 cm
An aparitie: 2010

Nu toti copacii s-au inaltat la cer

$
0
0
Nu toti copacii s-au inaltat la cerAm ales cazul de ruptura in evolutia unor exponenti proeminenti din literatura romana actuala, ruptura care a dus fie la impas, fie la regenerare. Pentru termenii conflictului un factor hotarator l-a constituit in conditiile date epoca in formele ei de constrangere si de emulatie. Sunt convins ca in alte circumstante ecuatia ar fi avut componente diferite. Nu sugerez ca ar fi obligatorie restrangerea  in ilustrarea pe care o propun, s-ar mai fi putut adauga cu aceeasi indreptatite, recunosc, si alte aplicatii. Analizele nu sunt exhaustive, ele insista asupra unui fenomen caracteristic. Deruta evita la unii pe traseu, partiala sau totala, s-a articulat pe planul angajarii civice si al inchegarii estetice. Trebuie sa remarc o diferenta in abordare, deoarece unii din cei selectati (G. Calinescu, M. Preda) nu mai sunt in viata, asadar pentru ei e exclusa posibilitatea unei schimbari de destin. A survenit pentru toti necesitatea unei racordari la orizontul epocii moderne, la presiunea raporturilor de forta, la navala dogmatismului, la sansele unei sincronizari cu Europa. Imperios necesara a fost lepadarea de prejudecatile nationaliste si provinciale, iesirea  din cosmarul ideologiei si al somatiei dure.


Numar de pagini: 270
Format: 11x18 cm
An aparitie: 2010

156 de Teste pentru Evaluarea Nationala 2013. Matematica clasa a VIII-a

$
0
0
156 de Teste pentru Evaluarea Nationala 2013. Matematica clasa a VIII-a Lucrarea de fata vine in sprijinul elevilor care se pregatesc pentrtu evaluarea nationala in vederea admiterii in liceu sau pentru recapitulari si evaluari curente si finale, fiind in conformitate cu programele scolare actuale elaborate de Ministerul Educatiei, Cercetarii Tineretului si Sportului si de Consiliul National de Evaluare si Examinare.
Evaluarea nationala a elevilor din clasa a VIII-a reprezinta un eveniment deosebit in viata unui adolescent. Dificultatea testului nu consta numai in natura subiectelor, ci mai ales in incarcatura psihica, cauzata de consecintele finalizarii testarii, punctajul obtinut avand o pondere insemnata in acceptarea la liceul dorit.
Autorii lucrarii apreciaza initiativa Consiliului National de Evaluare si Examinare prin Evaluarea Nationala din anii 2010 si 2011 de a face primii pasi catre evaluarea de tip PISA in directia formarii competentelor specifice studiului matematicii in gimnaziu prin formarea obisnuintei elevilor de a apela la concepte si metode matematice in abordarea unor situatii cotidiene sau pentru rezolvarea unor probleme practice. De aceea, autorii s-au straduit prin numeroase probleme propuse sa raspunda la intrebarea care se pune tot mai frecvent: ?La ce este utila matematica??
Structura cartii pe ani de studiu permite actualizarea si fixarea intr-un timp scurt si in mod sistematic a cunostintelor acumulate in clasele V?VIII prin breviarele realizate la fiecare notiune semnificativa din Programa de Evaluare Nationala..
De asemenea, lucrarea poate fi utilizata zilnic in pregatirea curenta a elevilor precum si pentru evaluare sumativa incepand cu clasa a V-a. Primele 116 teste sunt grupate pe clase, si cuprind probleme care asigura parcurgerea continutului programei pentru evaluare nationala elaborata de M.E.C.T.S., iar urmatoarele 40 de teste sunt modele asemanatoare cu cele pe care elevii le vor intalni pe foaia de examen.
Parcurgerea gradata a continutului programei actuale, ofera atat elevilor cat si profesorilor care le indruma pregatirea, o eficienta recapitulare sistematica a notiunilor studiate in cei patru ani de gimnaziu; exercitiile si problemele sunt astfel grupate incat sa asigure o pregatire gradata si din punct de vedere al dificultatii.
Testele din lucrare constituie totodata modele de subiecte si pentru evaluari curente, semestriale sau finale pentru toate clasele din gimnaziu. Exercitiile si problemele din teste sunt insotite de raspunsuri si chiar rezolvari complete, astfel incat sa poata fi utilizate in activitatea independenta a elevilor si sa permita autoevaluarea.
Suntem recunoscatori si adresam multumirile noastre tuturor colaboratorilor pentru observatiile, sugestiile si recomandarile ce au contribuit la imbunatatirea lucrarii.

    Cuprins
    EVALUAREA NATIONALA PENTRU ELEVII CLASEI A VIII-A
    PROGRAMA PENTRU DISCIPLINA MATEMATICA, ANUL SCOLAR 2012-2013
    CAPITOLUL I. Recapitulare si aprofundare
    CLASA a V-a. ARITMETICA
    Numere naturale. Multimi. Propozitii adevarate si propozitii false.
    Impartirea cu rest a numerelor naturale. Divizibilitate in 
    Numere rationale pozitive. Fractii subunitare, echiunitare, supraunitare, echivalente. Scrierea unui numar rational sub forma de fractie ordinara sau fractie zecimala
    Unitati de masura. Transformari
    CLASA a VI-a. ARITMETICA. ALGEBRA
    Numere naturale. Divizibilitatea in .
    Numere rationale pozitive. Operatii. Fractie ireductibila
    Rapoarte si proportii. Proprietatea fundamentala a proportiilor; proportii derivate; aflarea unui termen necunoscut dintr-o propozitie
    Marimi proportionale si marimi invers proportionale
    Regula de trei simpla
    Procente. Probleme. Calculul propbabilitatii realizarii unui eveniment ........
    Multimea . Divizibilitatea in 
    CLASA a VII-a. ALGEBRA
    Multimea numerelor rationale. Modul. Ordonare. Operatii. Ecuatii in 
    Media aritmetica a unor numere rationale pozitive.
    Media geometrica a unor numere rationale pozitive
    Numere reale
    Calcule cu numere reale reprezentate prin litere
    Formule de calcul prescurtat
    Descompunerea in factori
    Ecuatii in 
    Probleme
    CLASA a VIII-a. ALGEBRA
    Numere reale.        Modulul unui numar real.
    Compararea si ordonarea numerelor reale.
    Aproximarea numerelor reale
    intervale de numere reale
    Proprietatile relatiei de inegalitate (ordine) in
    Operatii cu numere reale
    Formule de calcul prescurtat
    Descompunerea in factori
    Rapoarte de numere reale reprezentate prin litere.
    Amplificarea si simplificarea rapoartelor
    Operatii cu rapoarte de numere reale
    Functii
    Ecuatii de forma ax + b = 0, a  *, b  . Ecuatii echivalente
    Sisteme de ecuatii
    PROBLEME
    Inecuatii. Inecuatii de forma ax + b > 0 (≥, <. ≤), unde a, b  .
    Probleme
    GEOMETRIE
    CLASA a VI-a
    Masurare si masuri
    Punctul, dreapta, planul, semidreapta, segmentul de dreapta, unghiul
    Congruenta triunghiurilor
    Perpendicularitate. Cazurile de congruenta pentru triunghiurile dreptunghice. Mediatoarea unui segment. Concurenta mediatoarelor si a bisectoarelor intr-un triunghi
    Drepte paralele. Suma unghiurilor unui triunghi.
    Unghi exterior unui triunghi
    Triunghiul isoscel. Triunghiul echilateral. Proprietati.
    Concurenta inaltimilor si a medianelor unui triunghi
    CLASA a VII-a
    Patrulaterul convex. Paralelogramul. Dreptunghiul.
    Rombul. Patratul
    Trapezul
    Teorema lui Thales si reciproca ei
    Linia mijlocie in triunghi. Linia mijlocie in trapez
    Asemanarea triunghiurilor. Teorema fundamentala a asemanarii. Criteriile de asemanare
    Relatii metrice in triunghiul dreptunghic
    Sinusul, cosinusul, tangenta si cotangenta.
    Rezolvarea triunghiului dreptunghic
    Aria triunghiului. Aria patrulaterului convex
    Cercul
    Lungimea cercului. Aria discului
    Poligoane regulate
    Clasa a VIII-a
    Puncte. Drepte. Plane
    Paralelism in spatiu
    Dreapta perpendiculara pe un plan.
    Teorema celor trei perpendiculare (T.3.).
    Distanta de la un punct la o dreapta
    Proiectii ortogonale pe un plan. Oblice. Distanta de la un punct
    la un plan. Unghiul unei drepte cu un plan
    Unghi diedru. Plane perpendiculare
    Paralelipipedul dreptunghic.
    Prisma dreapta cu baza un patrat (patrulatera regulata)
    Cubul
    Prisma triunghiulara regulata
    Piramida patrulatera regulata
    Piramida triunghiulara regulata
    Tetraedrul regulat
    CAPITOLUL II
    MODELE DE TESTE PENTRU EVALUAREA NATIONALA
    RASPUNSURI, INDICATII, SOLUTII, COMENTARII


Autori: Artur Balauca, Ioan Ciobanasu, Ioan Ticalo, Mariana Ciobanasu
Format: 13.5 x 20 cm
Anul aparitiei: 2013
Nr. pagini: 234

Homo brucans si alte eseuri

$
0
0
Homo brucans si alte eseuriHomo brucans e o carte interdisciplinara, multifatetata, de tinuta preponderent hermeneutica, axata pe teme legate de interpretarea Vechiului si Noului Testament (eseuri pe Decalog, pe personalitatea Sf. Pavel sau pe semnificatia mitica si religioasa a cenusei), pe Razboiul Rece, Revolutia Rusa si Contracultura anilor '60 (eseuri despre decantarea mediatica in Romania a revoltelor studentesti din anul 1968, futuristi, violenta lui Lenin sau despre The White Negro al lui Norman Mailer), pe aspecte structurale ale literaturii romane din perioada de dupa Revolutia din decembrie 1989 (teme de genul: impactul lui Silviu Brucan asupra mentalitatii postrevolutionare, identitarul romanesc difuz pe Internet, dinamica generationala a literaturii romane, rolul dinamizator al lui Marin Mincu si Adrian Marino), pe psihoistorie (cu un portret al lui Loyd deMause si o radiografie a conceptiilor sale). In final, cartea se incheie cu decantarea eseistica a unei calatorii in India, prilej de evocare a personalitatii lui Mircea Eliade.


Numar de pagini: 288
An aparitie: 2011
Format: 13x20

Nietzsche si Marea Amiaza

$
0
0
Nietzsche si Marea AmiazaCitindu-l, recitindu-l pe Nietzsche, citind si recitind nietzscheenii, dostoievskienii, ma recream, ma remodelam, strunjindu-ma pe mine insami si, in acelasi timp, ma reapropiam altminteri, de fiecare data, de continentul Nietzsche, iar in timp probabil, iarasi si iarasi, mai rapid – prin intermediul celui care l-a creat pe Zarathustra – de mine insami. Scrierile mele, romanele, poemele, eseurile se afla, volens nolens, sub auspiciile dionisiace ale acestui scriitor spre care ma harponeaza, instinctiv, de buna seama, si vointa de a deveni ceea ce sunt: poet. Un poet care propaga un soi de stranie religie a viului, in esenta de neexprimat, o religie-mit de sorginte nietzscheana, construita pe un exces de personalitate.

(…) Boala, cu un pic de noroc, poate fi pintenul dat de un nesfarsit zeu rautacios si perspicace in bolgiile luminoase ale destinului. Intalnirea mea cu acest spectacol de un dramatism randiose – care este Nietzsche – din intamplare cred ca s-a transformat in destin. Da. Si totodata in vointa de Destin.

Aura Christi

Am terminat de citit cu infrigurare Nietzsche si Marea Amiaza (oricum, verbul «a citi» nu sintetizeaza decat imperfect efortul sinestezic pe care-l necesita o carte atat de complexa si de bogata in idei). La un prim nivel, volumul poate fi lecturat ca un impresionant catalog al «marilor teme» din literatura europeana (germana, franceza, engleza, rusa, romana), aceea inrudita, direct sau indirect, cu suflul zarathustrian al fostului profesor de la Universitatea din Basel. La un nivel secund insa, mult mai profund si mai semnificativ, el este un elogiu exceptional adus vitalismului injectat de solarul divin, reflectat magistral prin textele unor Berdiaev, Sestov, Kierkegaard si mai ales Nietzsche. Filiatia cea mai puternica si mai transparenta care imi vine in minte dupa parcurgerea paginilor tale este Rudolf Otto: desi nu are nevoie sa-l citeze niciodata explicit, cartea este infuzata de conceptul de «numinos», acel sacru inefabil intuit de teologul german in lucrarea sa capitala, Das Heilige. Te felicit pentru acest volum, exemplar in toate sensurile, si sunt convins ca oamenii carora li se adreseaza nu vor mai fi aceiasi dupa parcurgerea sa.

Catalin Ghita


Numar de pagini: 408
An aparitie: 2011
Format: 13x20

Cioran si utopia tinerei generatii

$
0
0
Cioran si utopia tinerei generatii„Problema fiintei romanesti nu s-a rezolvat. Desi ea a reprezentat o mistica a intregii generatii, motivatia principala a existentei acesteia, datorita conflictului dintre Occident si Orient, dintre cele doua doctrine sociale fundamentale, datorita Cortinei de Fier care a cazut la finele celui de-al doilea razboi mondial, care a separat lumea in doua lagare etanse, problema a ramas nerezolvata. Ce a insemnat de fapt problema fiintei romanesti? Conturarea unei identitati nationale, obsesie a nationalismului romanesc interbelic si a „tinerei generatii” care s-a confundat mai mult sau mai putin cu aceasta epoca. Utopia generatiei a fost aceea de a scoate Romania din anonimat. Totul a ramas la nivelul iluziei si al scepticismului. Din intreaga generatie care a supravietuit exilului intern sau extern, doi reprezentanti fideli ai acesteia au conturat prin preocuparile lor foarte bine ideea fiintei romanesti sau mai bine zis modalitatea ei de manifestare in lume. Acestia sunt Cioran si Noica. Aceasta carte – dreapta, radicala, exacta, intunecata – trateaza ratacirile si implinirile acestora in contextul in care intregul continent, in perioada interbelica, parea ca a luat-o razna.”

Mara Magda Maftei

Numar de pagini: 356
An aparitie: 2011
Format: 13X20

Sub semnul Ideii Europene

$
0
0
Sub semnul Ideii EuropeneRastimp de douazeci de ani, sub egida acestui prestigios Club de Dialog – Ideea Europeana – au fost organizate numeroase dezbateri, turnee, lecturi publice, conferinte, intruniri, simpozioane, atat in tara, cat si peste hotare. Ma refer, in aceasta ordine de idei, la Conferintele „Modele Europene. Friedrich Nietzsche”, „Marx si Nietzsche. Vinovati fara vina?”, „Modele europene. Ion Ianosi”, „Eugen Negrici. Iluziile literaturii romane” sau „Nicolae Breban. Tradarea criticii” (…) Tin deopotriva la toate. Unele dintre acestea, multe – majoritatea! – au fost gandite de subsemnata impreuna cu romancierul Nicolae Breban, fiind rodul unei prietenii, al unei complicitati de litere rare – as spune, citand-o de fapt pe Magda Ursache, unice – cum sunt, de pilda, dezbaterile dedicate cartilor-eveniment: Iluziile literaturii romane de Eugen Negrici si Tradarea criticii de Nicolae Breban, ca sa citez exclusiv doua, oprindu-ne aici. Dar, ma intreb, iar si iar, de ce ne-am opri? Nu spunea Blaga, oare, intr-un vers memorabil: „Orice inceput se vrea fecund”? Douazeci de ani sunt un inceput!

Destinul nostru este literatura, spuneam ani de-a randul, parafrazandu-l pe Napoleon, repetand, iar si iar, aceasta afirmatie gnomica, nu rareori, ca pe o rugaciune, ca pe o litanie, cu smerenie, iar, uneori-adeseori, cu spaima, intrucat – iubindu-l atroce pe sihastrul de la Torino, da, pe Nietzsche cel unic, cel hamletian – stiam, da, stiam, cine se joaca de-a destinul… devine destin.

Aura Christi

Numar de pagini: 312
An aparitie: 2011
Format: 13X20

Nicolae Manolescu. (Pre)istoria criticului

$
0
0
Nicolae Manolescu. (Pre)istoria criticului„Mai presus de observatiile stralucite risipite pe parcursul analizelor romanelor lui N. Breban, de situarile pertinente, de siguranta tonului si ingeniozitatea cailor de abordare, ne ispiteste in acest studiu figura spiritului creator intrezarita de M. V. Buciu in atitudinea prozatorului fata de dubla opresiune, a codului ideologic si a scriiturii, deopotriva alienante. Cum autorul este, el insusi, prozator, teza manifesta un interes special pentru o anumita specie de luciditate creatoare care recunoaste sau cunoaste limitele scriiturii si ii alege constient forma de alienare. Ea tradeaza admiratia fata de un destin exemplar si, poate, un vis de transvazare, fapt care si explica tensiunea participativa a frazelor.”

Eugen Negrici

„E un rezultat spectaculos al aplicarii unui sistem unitar de interpretare, combinand in proportii adecvate teoria si analiza. (…) Notiunile-cheie se potrivesc in broasca textului, deschis astfel interpretarii intr-un mod expert, fara a utiliza speraclul impresionismului.”

Ion Simut

„Refuzandu-si conformarea la traditiile autohtone ale reveriei «impresioniste» in marginea textului si a re-citirii rand cu rand, in fata publicului, autorul a procedat in maniera unui universitar american: nazuinta a randamentului maxim, redundanta minima, «livrare» extrem-modernizata a demersului critic catre utilizator, o atmosfera de document informatic, cu elaborare asistata de calculator. Abordarea e complet problematizata, iar cartea e contruita in sistem fagure: celulele, odata stabilite prin identificarea si delimitarea problemelor relevante, au fost umplute compact cu pasta informatiei si analizei.”

Nicolae Barna


Numar de pagini: 448
An aparitie: 2011
Format: 13X20

Sfera frigului

$
0
0
Sfera frigului“Iata, in cuvintele Aurei Christi, curgand abundent, din surse ascunse, fluidul vivifiant al poeziei, sa nu ne temem de retorica majusculelor, al marei Poezii.”

Nicolae Balota

„Mignona si bataioasa, cheltuind pasionalitate, razboinica in pofida fragilitatii, imprastiind texte curajoase pe care amicii internauti nu ezita a le califica «dinamita curata», suparand pe multi, scriind febril, asumandu-si riscurile Balcaniei («linsata», pedepsita, izolata etc.), Aura Christi, citand vorbele «atroce» iubitului Nietzsche, vrea sa devina ceea ce este: poeta. (...) Metamorfoza e izbitoare; discursul a devenit sincopat, auster, de o incantatie adumbrita, cerebrand «viata de vis», testand – prin «poemele de iubire» – temele grave (relatia cu maestrul, divinitatea, moartea, poezia) pentru a conchide ca, doar povestita, viata e traita. Multi dintre exegetii Aurei Christi au subliniat «fulminanta ascensiune» a poetei. Penetranta, Aura Christi a avut sansa de a fi fost vazuta in mediile bucurestene. Dar meritele poetei, dincolo de suportul valoric, stau si in tenacitatea autoconstructiei, promovand – programatic – «ruptura».”

Adrian Dinu Rachieru

„O surpriza de mari proportii ne face Aura Christi, cu suita ei de psalmi scrisi parca de o sora pana acum necunoscuta a fratilor Karamazov. Prolificitatea autoarei, care te face sa te gandesti automat la improvizatie si superficialitate, este, dimpotriva, in mod paradoxal, expresia unui patetism abisal, a unei caderi in transa. Fiecare vers are rezonanta in sufletul cititorului, ca o propozitie rostita sub boltile unei catedrale.”

Alex Stefanescu


Numar de pagini: 101
An aparitie: 2011
Format: 13x20

Mostenirea Stonehenge(editia a II-a)

$
0
0
Mostenirea Stonehenge(editia a II-a)Un mister de 5 000 de ani este, in sfarsit, elucidat.

Opt zile inainte de solstitiul de vara, in stravechiul sit Stonehenge, un barbat este injunghiat in cadrul unui ritual la care participa un grup de oameni invesmantati in robe. Cateva ore mai tarziu, unul dintre cei mai importanti vanatori de comori din lume se sinucide in propria casa, lasandu-i fiului sau, tanarul arheolog Gideon Chase, o scrisoare misterioasa... In incercarea de descoperi ce se ascunde in spatele acestei sinucideri, Gideon intra intr-o lume dominata de o ordine straveche: ritualuri, procesiuni, sacrificii. Intr-un sanctuar labirintic din apropiere de Stonehenge au loc ritualurile de purificare ale unei societati secrete care isi transmite invataturile din generatie in generatie. Avand la carma un lider nou, charismatic si nemilos, grupul savarseste sacrificii umane rituale, in incercarea terifianta de a dezvalui secretul pietrelor.

Un thriller exploziv, care concureaza chiar si cel mai bun roman al lui Dan Brown.

 „Christer combina cu succes jurnale secrete, coduri si o serie de detalii istorice fascinante, despre unul dintre cele mai misterioase locuri din lume.” Publishers Weekly

„Cu o eficacitate diabolica, povestea descrie plauzibil legendele supranaturale care invaluie acest sit de 5 000 de ani.” Le Parisien

 „Captivanta simbolistica a lui Dan Brown se imbina cu actiunea exploziva a lui Indiana Jones si cu investigatia detectivistica a Patriciei Cornwell.” Longridge News

Cel mai bine vandut thriller in Marea Britanie
Roman publicat in 35 de tari



Numar pagini:448
Anul aparitiei:2012
Viewing all 56760 articles
Browse latest View live